Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarsekreterare har en viktig roll

Svar till ”Uppdrag granskning”, 8 oktober.
I sin insändare skriver signaturen ”Uppdrag granskning” att endast en minimal del av vårdpersonalens administrativa uppgifter har kartlagts inför omorganisationen av den verksamhetsnära administrationen.

Annons

Min uppfattning är att en stor del av vårdpersonalens administrativa uppgifter finns med i kartläggningen. Självklart ska vårdpersonal inte vara administratörer i smyg.

Insändarskribenten undrar också hur mycket tid som har vunnits till vården. Det är för tidigt att säga eftersom omorganisationen just nu genomförs. Den nya organisationen kommer att följas upp utifrån ledtider, kvalitet och arbetsbelastning. Utifrån detta kommer justeringar att göras. Det kommer som vid alla förändringar att uppstå problem efter vägen, och då ska vi så klart lösa dessa.

Inför omorganisationen har vårdpersonal som arbetar mer än 50 procent med administration fått välja om man vill återgå till vården på heltid, eller om man vill arbeta med administration på heltid. Medarbetare som enbart arbetar med vård har inte fått söka tjänster i den nya organisationen. Det är alltså inte fritt fram för vårdpersonal att konkurrera ut administratörer.

Läkarsekreterare kommer även i framtiden att ha en viktig roll, och man kommer att ha stora möjligheter att påverka sina arbetssätt utifrån det uppdrag samordningsenheterna (läkarsekreterarnas arbetsplats) har fått. Läkarsekreterare kommer att arbeta med dokumentation, men man kommer också att utföra andra vårdadministrativa arbetsuppgifter på exempelvis sjukhusmottagningar och hälsocentraler. På så sätt undviks monotont arbete och läkarsekreterarnas kompetens tas tillvara på bästa sätt.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor. Annars är du välkommen att höra av dig till mig eller någon i projektet via vna@lg.se.

Kenth Larsson

förvaltningschef,

Lednings- och verksamhetsstöd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons