Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna inte de fria imamerna ensamma

Annons

De som tidigare har varit i före detta Sovjetunionen under Stalinismens ok, känner till megafoner hängande i lyktstolparna där den fasanfulla maktens röst ekade på gatorna i Moskva.

Staden Aydin ligger i västra Anatolien. De sista 20 åren har det skett en ny innovation i staden. Det nya inslaget är en kurdisk koloni. Det obarmhärtiga kriget gentemot kurder i form av tiotusentals offer och 4 000 nedbrända byar har tvingat en del av dessa kurder att ta sig till staden Aydin.

I den kurdiska sociala verksamheten pågår en sekulariseringskamp. De kurdiska imamerna predikar inte i moskéer länger utan på andra ställen; gator, torg, tält och andra utrymmen inomhus. Imamen Mele Abdurrahman Dayan predikade i ”tältet för fred och demokratisk lösning för kurdfrågan” i en av sina fredagsböner. Han översatte ur Koranen till kurdiskan. Suror som uppmanar medmänniskor och samfund till för- soning och fred.

Han borde inte ha gjort det enligt myndigheterna. Han dömdes efter den turkiska lagparagrafen 216/1 till ett års fängelse av tingsrätten i Aydin

I de kurdiska områdena i norra Kurdistan (läs östra Turkiet) är villkoren för de fria imamerna ännu värre. Hur den turkiska statsmakten kompenserar imamerna är intressant. I de byar som vägras av imamer sätts en kassett eller cd i apparaterna, och de ekar i de megafoner som är placerade på moskéerna.

I västvärlden råder en diffus föreställning. Man beskriver generalerna i Turkiet som sekulariserade. Mer fel kan man inte ha. Efter 1980 års militärkupp har det aldrig funnits mer religiösa statliga skolor, moskéer, kaféer och nöjeshus.

Militären byggde dessa infrastrukturer, AKP, under ledning av Recep Tayib Erdogan och satte megafonerna och tillsatte de statliga rättrogna imamerna. Således ett för ”Det stora Turkiet”, där makten är både den andliga och världsliga förkunnaren.

Vill vi inte att någon ska komma mellan den troende och hennes Gud, vill vi att striden för kvinnans frigörelse ska vinnas, vill vi att alla ska ha rätten att frigöra sig från all form av religion?

Då gäller det att inte lämna de fria imamerna ensamma!

Seyidxan Anter

lärare i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons