Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna inte djur i bilen!

/

I lördags körde jag bil mellan Valbo och Sätra. En sträcka som inte tar så hemskt lång tid. Det var fruktansvärt varmt ute men jag har ju luftkonditionering i bilen så det var ju inga problem.

Annons

Jag och min kollega svängde ut på Riks 80 då fläkten plötsligt slutade fungera. Något elfel gjorde dessutom att fönstren inte gick att öppna. Temperaturen steg snabbt inne i bilen. Svetten sipprade i rännilar på både mig och min kollega. Luften i bilen var het och kvalmig och man nästan kippade efter luft. Paniken låg lite på lur men jag kunde inte stanna på motorvägen.

Vi stod ut de 20 minuter det tog att köra till Sätra och kunde kliva ur. Den klibbiga värmen utanför bilen var som friska vindar jämfört med luften i bilen.

Jag tänker då på alla hundar (ja, även andra djur) som lämnas i bilar medan dess ägare roar sig med annat. Vilken panik djuren måste känna när de inte får luft.

Ägarna har kanske lämnat ett fönster öppet och sett till att det finns vatten. Kanske även ställt sig i skuggan när de parkerat, men ”glömt” att solen flyttar på sig.

Jag och min kollega kunde ju i alla fall ta oss ur själva. Hade det blivit riktigt olidligt hade jag till och med stannat på motorvägen. Men våra djur har ingen egen talan. De gör som vi människor säger. Så till alla hund- och andra djurägare:

Sätt dig i bilen på parkeringen i solen med stängda dörrar och fönster och se hur länge du pallar att sitta kvar.

Glöm sedan inte hur det kändes när du nästa gång tar med dig ditt djur när det ändå bara ska stanna kvar i bilen medan du gör annat.

Tina Selhammer, hundägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons