Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längtan efter frihet

/

Om några dagar är den härliga våren inne i Kurdistan. Träden står fullövade och syrenknopparna svällda, medan vilda växter som gömmer sig under snön på bergsslätterna väntar på sin tur. Värmen lockar för varje dag fram allt fler väldoftande blommor.

Annons

Enligt en gammal men tvivelaktig utsaga (en urgammal legend) valde vi kurder 21 mars till vår nationaldag genom en revolution mot förtryckarna, alltså Newroz.

Det är mitten av mars, när det regnar stilla och milt och nästan ljudlöst. Mitt på den dagen uppmuntras kurdiska folket att ta på sig sina färgrika folkdräkter och gå ut ur staden och försvinna in i regnbågens alla färger för att fira dagen som är en verkningsfull dag för alla oss kurder.

Medan kurder förbereder sig till ett stort firande av den högtiden så planerar ockupanter obarmhärtigt att slå firande människor hårt genom att störa stämningen med polispatruller.

Bakom det här firandet finns naturligtvis en längtan efter något annat, och det är ett fritt Kurdistan och ett fritt folk som alla andra folk på jorden. Den dagen är inte längre så avlägsen.

 

6 juni är så självklar för det svenska folket, 21 mars borde vara lika självklar för kurderna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons