Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt det aldrig hända igen

6 augusti och 9 augusti i år har det gått 64 år sedan de första atombomberna förstörde Hiroshima och Nagasaki.

Annons

När andra världskriget utbröt 1939 pågick i själva verket forskning om klyvning av atomkärnor i sex länder: Frankrike, Tyskland, Storbritannien, USA, Sovjetunionen och Japan. Denna forskning ledde så småningom fram till kärnvapen. USA hann som bekant först med framställningen av atombomber.

Hur hade det gått om även något av de andra länderna hade haft färdiga kärnvapen sommaren 1945? Det kan vi inte veta. Men nog hade risken för ett kärnvapenkrig varit stor. Flera storstäder hade kunnat bli totalt sönderbombade, och ett ofattbart stort mänskligt lidande hade blivit följden.

Det hade varit rimligt att man 1945 hade kommit överens internationellt om att sluta tillverka och använda kärnvapen.

Men i stället blev det en kärnvapenupprustning. Antalet kärnvapenländer ökade, och vapnens styrka ökades successivt.

Trots att olika organisationer och enskilda personer länge har försökt få beslutsfattarna att avskaffa kärnvapnen, och trots att USA och Ryssland nu minskar antalet strategiska stridsspetsar, finns det många tusen kärnvapen kvar i världen.

Kampen mot kärnvapnen fortsätter. I Sverige arbetar Läkare mot kärnvapen, Kvinnor för fred och flera andra fredsorganisationer hårt för att påverka beslutsfattare.

Vår regering måste komma med en handlingsplan inför ett FN-möte nästa år, då ett beslut om icke-spridning av kärnvapen måste fattas.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons