Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Gävles turister uppleva äventyr

Annons

Gävle som turiststad kräver samverkan mellan olika aktörer, både befintliga och nya.Turism är den era som ersätter den postindustriella som vi alltför länge dragits med.

Framtidens jobb finns i denna sektor. Service, bemötande, kreativitet och förmåga till entreprenörskap är ämnen som restaurang- och livsmedelsprogrammet i den nya gymnasieskolan erbjuder.

En av de idéer jag har ligger absolut rätt i tiden och den har utvecklingspotential. Behovet är uppenbart och ökande. Den går ut på att få redan verksamma aktörer att utveckla sina verksamheter. Dels genom samverkan men också genom att initiera internutveckling av sina befintliga koncept.

Del 1. Vi har ett tämligen välkänt järnvägsmuseum strax söder om stadskärnan. Därifrån går det lätt att ta sig via järnväg till centralstationen.

Del 2. Några få trappsteg ner från perrongen flyter i stilla mak Lillån. Denna skulle rätt enkelt kunna förbindas med Gavleån som rinner bara några meter därifrån.

Via sagda Gavleå tar man sig raskt och lätt med båt uppströms till Gävle slott och fängelsemuseet.

Del 3. Strax utanför fängelset löper Hamiltongatan. Om man tänker sig sträckningen Hamiltongatan österut till Södra Kungsgatan, söderut och sedan Brunnsgatan, västerut för att slutligen färdas Kansligatan, norrut. Så har vi en rektangel. Längs med denna triangel vill jag se en spårvagn av den gamla modellen. Blå och vit som har ringsignal och konduktör i tidstypiska kläder.

Turism i all ära men kan inte turisterna få uppleva äventyr och det oväntade blir det inte kul. Pengar finns i branschen. Vi ska inte vara så förbenat försiktiga bara. När nu storindustrierna backar och flyttar är det dags att börja använda den postindustriella upplevelseekonomin. Presentera våra styrkor och utveckla det som redan finns samtidigt som vi skapar nya upplevelser. Storytelling, äventyr, exotism med mera.

Tänk dig att du kan köpa en paketupplevelse som på några dagar tar dig från svenskt 1800-tal till nutid. Du anländer till järnvägsmuseet, deltar i en summarisk rättegång, får på dig fångkläder och avtransporteras i fångfinka efter ånglok meddelst järnväg till centralstationen.

Där får du och dina medfångar i sakta mak tåga ner från perrongen till väntande fångbåt i Lillån. Därefter ros ni uppströms för att vid slottet hoppa eller sakta kliva i land och därefter tåga upp till fängelsmuseets gårdsplan. Längs med hela kortegevägen både vid stationen och längs ån, är kanterna fyllda med statister som i lämpliga kläder skriker okvädingsord och dylikt.

Efter en enkel kvällsvard på välling och bröd inkvarteras du i enkel- eller dubbelcell beroende på art av brott. Under natten utsätts du för diverse olägenheter och ljud som verkligen får dig att känna din litenhet. På morgonen släpps du ut av fängelseprästen, får klä dig civilt och avnjuta en av lokala specialiteter sprängfylld gästrike/hälsinge-frukost.

Klockan 9.00 ringer spårvagnen utanför på Hamiltongatan för avfärd.

Du och dina medfångar får kliva upp i den för dagen lövade och ballongförsedda vagnen som för er ner mot söderbacken och i långsamt mak uppför denna. Överallt kantas vägen av stadsbor och turister som erbjuds åka med eller bara delta i hyllningar. Vid Södermalmstorg görs ett kort uppehåll för att erbjuda möjlighet att stiga av och njuta av torghandel enligt gammalt manér. Färden går sedan vidare Kansligatan, nerför backen och ändhållplatsen Hamiltongatan.

Jag antar att man kan utveckla dessa tre delar med hur mycket som helst och jag är säker på att många vill vara med i dessa ”shower” som under säsong kan gå flera gånger i veckan.

Redan i dag finns möjlighet att från Stockholm resa i restaurangvagn till Gävle några gånger per år. Varför inte kombinera denna ätupplevelse med det jag föreslår i Gävle?

Vintertid blir förstås Gävlebocken ett givet mål. Kunde vara idé att erbjuda getabock bland stadens krogmenyer.

Ingvar Forsman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons