Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Ek måste sätta ner foten för allas skull

Läste om miljöminister Lena Ek och kravet på henne. Och det var inte litet.

Annons

Scan började redan på 70-talet centralisera slakterierna över hela landet (själv drabbad) och den landsdel som blev värst drabbad var Norrland. Från Luleå ned till Valbo är det inte många kvar, man kan lätt räkna upp dem på en hand.

Detta innebär att servicen på färska kött- och charkvaror är begränsad på många orter på grund av långa avstånd. Följden av detta är att det vuxit upp privata småslakterier på många orter.

Vad det gäller rovdjuren har det aldrig varit som nu. Jag har varit bosatt i Norrbotten i tio år, både i inlandet och vid kusten på 60-talet. Jag var ute mycket och fiskade, jagade även ripor på marker där bland annat björnar bör finnas. Men inte en björn såg jag till.

Det enda jag såg var en som blev påkörd av malmtåget mellan Gällivare och Nattavaara, och det enda som gick att ta vara på var låren, och de skickades till Norrmalm i Stockholm, björnkött var värt guld på den tiden.

Efter årets jakt ringde jag Gällivare och där hade det varit kaos. De hade haft 32 björnar som cirkulerat runt området och slagit ned tolv älgar och 30 renkalvar.

Hur många renar visste de inte.

Tänk vad det kan förändras och inte minst här i södra Norrland.

Och för att hjälpa både samerna och övriga befolkningen får nog Lena Ek sätta ned fötterna ordentligt.

Lars Mellblom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons