Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite tankar efter historien med Kalle

Annons

Lite tankar efter den tragiska historien med älgkalven Kalle. Jag måste säga att Yvonne Lundells argumentation kring beslutet om Kalle är tämligen intressant och väcker en del tankar.

Först för Yvonne Lundell fram att jaktlagstiftningen är till för att freda de vilda djuren, vilket väl är ironiskt nog i sig med tanke på vad ordet jakt betyder. Självklart stämmer det att vilda djur inte är eller bör göras tama utan få leva i det fria. Självklart är det bästa oftast att ensamma älgkalvar ska lämnas kvar med sina mammor och inte tas om hand av människor. Självklart är tanken bakom hela lagstiftningen på området god (eller?). Men hur välgenomtänkt en lag än är kommer det förr eller senare att uppkomma situationer som inte riktigt passar in i det mönster lagstiftaren såg framför sig då lagen stiftades. En sådan situation är nu.

Kalle blev inte bortrövad. Kalle blev omhändertagen av en människa med hjärta. En människa med älgpark. En människa med medel att ge Kalle en bra tillvaro, även om den förstås inte skulle ha blivit helt det- samma som i det fria. Enligt Yvonne Lundell skulle Kalle ha blivit alldeles för tam om han fötts upp av en människa, han skulle ha förlorat sitt naturliga beteende.

Hur naturligt är det då att en fullt frisk, ung kalv avlivas av människor?

Hela resonemanget får mig att undra över både det ena och det andra.

Fast egentligen behöver man inte undra. Allt man behöver göra är att läsa de sista raderna i ovan nämnda artikel. Nämligen att älgen inte är någon hotad art som behöver skyddas eftersom att det varje år föds 100 000 älgar i Sverige.

Yvonne Lundell är antagligen orolig för att älgarna ska komma att föröka sig något alldeles fruktansvärt och ta över hela samhället.

Med tanke på den stelbenta rättstillämpning som Naturvårdsverket nyss visat sig föra vore det kanske lika bra.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons