Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönar det sig att kämpa för Ockelbo?

Annons

SVAR TILL

På fredagens Torget fanns ett inlägg om hur allt håller på att försvinna i Ockelbo, och att samhället ifråga förmodligen kommer att tyna bort om ingenting görs.

Skribenten riktade en uppmaning till de styrande att ta tag i saken, men hade själv inga konkreta förslag. Och för det mesta är det så det är. Ingen vet vad som ska göras eller hur det ska göras. I bland dyker det upp folk som varit ute i världen och gjort en del erfarenheter, som på Wij trädgårdar eller som nu i Norrsundets Folkets hus, och sådana människor är väl det hopp som finns. Sen är det tyvärr ofta detsamma vad lokala förmågor och politiker gör, det är min lilla erfarenhet.

För min del spelar det inte så stor roll vad som händer. När jag levde i Källsjön, ute på Ockelbo finnmark, ägnade jag mig åt en hel del lokalhistoria och stötte då på övergivna byar, gårdar och ställen, gång på gång, överallt. Där hade det bott och levt människor, det hade varit liv och rörelse, skolor, affärer, småindustrier – och nu allt borta. Tomt, dött.

Så jag fick insikten att allt kommer och går, utan barmhärtighet. Man styr inte så mycket över såna här saker. Trots det ska jag väl erkänna att jag försökte hålla landskapet ”hemma” i byn öppet, och det å sin sida kan ju ha bidragit till att det blev en del inflyttning där på senare tid, men det var inget jag reflekterade över – ville bara hindra igenväxningen.

Så, visst kan man kämpa för att att samhällen inte ska dö ut, men frågan är om det lönar sig. Det blir som det blir. Största problemet i såna här frågor är nog ändå ”de inföddas” attityder – om allt är omöjligt, farligt och inte går att göra, då bär det utför obönhörligen! Och såna attityder finns det gott om! Det ska vara samma, samma, samma!

Jag har, för att nämna ett exempel, märkt att vissa musik- genrer är helt okända ute bland vanligt folk, men när de väl får höra dem – de avgudar det! Tänker nu på Zydeco och Cajun. Ett sådant ställe skulle man öppna i Ockelbo. Ett litet trevligt ställe med lite Louisiana-stuk.

Kanske nåt att ta tag i när man blir pensionär, om nu inte förhållandena förändrats.

Annars finns ju alltid tv:n och internet...

Per Larsson, Källsjön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons