Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösningen kan vara muntliga prov

Annons

Det är inte ofta jag har anledning att hålla med utbildningsminister Jan Björklund, nu har det emellertid hänt. Elevernas rätt att överklaga vad de anser vara orättvisa betyg kommer att leda till ökad betygsinflation och göra läraryrket mer administrativt och otrivsamt än vad det redan är.

Dessutom kommer alla de resurser som måste sättas in för att genomföra granskandet av de ”orättvisa” betygen att kosta samhället otroligt mycket mer pengar till skolan – om man nu inte tänkt sig att utarma skolans övriga verksamhet än mer genom att införa något som inte täcks ekonomiskt.

Det finns inte en enda högstadieflicka med hårfrisör som det enda dröm- yrket som inte kommer att överklaga sina betyg om de inte i alla ämnen är de högsta tänkbara; likaså kommer det inte att finnas en enda gymnasist med drömmar om att komma in på läkar- eller psykologlinjerna eller på Handelshögskolan, som inte kommer att överklaga sina avgångsbetyg om de inte är de allra högsta.

Hur ska detta lösas? Ja, på gymnasiet enklast genom att återinföra de muntliga prov som förr i världen gällde inför studentexamen. Den som har överklagat ett betyg får innan examen möta ett antal examinatorer som håller ett muntligt förhör i det överklagade ämnet. Då riskerar förstås den blivande ”studenten” att inte bara få sitt betyg bekräftat, utan i värsta fall rent av sänkt om examinatorerna kommer till den slutsatsen.

Också i högstadiets avslutningsklass kan förstås överklagade betyg kontrolleras genom muntliga förhör inför en grupp stränga förhörare. En fördel med detta är ju förstås att det är ett sätt att begränsa rådande betygsinflation.

Jag upprepar dock mitt råd till alla begåvade ungdomar (fast de har förstås redan dragit slutsatsen själva): Bli inte lärare, det är inte värt obehaget och besväret, särskilt inte till den usla lön ni kommer att får för mödan!

Per Falk, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons