Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man behöver inte släppa en kraftig bomb mot en mygga för bättre verkan

Annons

SVAR TILL ”Kaspera Magnusson”, 5 augusti:

Först och främst vill jag tala om att jag kände en stor lättnad och tacksamhet när Kaspera Magnusson öppnade den så kallade dörren för alla biverkningar som mediciner kan ge. Dessa måste också få komma ut. För alla bieffekter får man sällan ta del och höra om vid besök hos läkaren. Varför?

Ibland undrar jag, förekommer det marknadsföring som går före allt annat? Tänker nu närmast på psykofarmaka, eftersom min sambo höll på att sluta sina dagar just på grund av dessa preparat. Han utvecklade ett neuroleptikasyndrom som var en biverkan av hans medicin. Det blev en kraftig temperaturstegring som gick upp till 41,9 grader. Hela han var nästan okontaktbar.

Tre läkare på akuten var närvarande och jobbade med honom. En av dem sade till mig: Det är hemskt vad biverkningar kan ställa till med när det gäller psykofarmaka. Den läkaren gick in i mitt hjärta eftersom han var ärlig och uppriktig med att säga som det var. Med andra ord: Bara kalla fakta.

Som jag ser det, behöver man inte släppa en kraftig bomb mot en mygga för att det ska bli bättre verkan.

Jag tror också: Om bieffekterna blir för starka, rår de över själva verkan av medicinen. Den uppfattningen har jag fått efter min (vår) erfarenhet.

Även om man blir mentalt sjuk, ska man bli respekterad och även lyssnad till. Hade man gjort detta, hade detta säkert inte hänt. Min sambo var så nära döden som han kunde vara, men detta inferno kom aldrig till psykiatrins vetskap förrän senare. Av det skedda har min sambo blivit avskräckt från allt vad psykofarmaka och psykiatri heter, och det kan jag förstå. Det han gick igenom var så fruktansvärt svårt, så det kan man bara inte gå oberörd förbi.

Det svåra för mig var att bara stå på sidan och inget kunna göra. Hela jag levde i ovisshet. På grund av en biverkan av en medicin.

Efter mycket om och men fick jag behålla hon- om kvar här i jordelivet.

Vill tillägga: Detta hände för åtta år sedan så kunskapen borde ha gått framåt.

Marianne Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons