Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man har inte en chans mot försäkringsbolagen

Annons

Efter det att min stillastående bil blivit påkörd och skadad efter en smal skogsväg, har livet tagit en drastisk vändning. Det har gått drygt två år, men jag har svårt att acceptera försäkringsbolagens nonchalans mot sina ärliga kunder!

Den skyldige mannen (X) ljög på anmälan att han också stod stilla (försäkringsbedrägeri). ”Då står ord emot ord” som han sa.

Sedan dess har jag kämpat för rättvisan. Sade till bilfirman att den som gjort skadan skulle komma och betala. Så blev det inte. Skaffade intyg från vittnen som kommit till skadeplatsen. Skickade till försäkringsbolagen. Inget var tillräckligt för Länsförsäkringar Gävle, Länsförsäkringar Jämtland eller If. Var och en skulle betala sin egen skada. Endast min bil hade skador. De avslutade fallet gång på gång. Jag överklagade och om jag kom med nya bevis skulle de ta upp fallet igen.

For en kväll hem till X för att få hans erkännande. Det fick jag. Frågade varför han inte betalat till bilfirman. Nej han ”hade väntat hela sommaren men inte fått någon räkning från sitt försäkrngsbolag.” Vi blir tvungna att processa annars, sa jag. Han blev arg och ropade hemfridsbrott! Nu hade jag hans klara tydliga erkännande inspelat. Skickade filen till Länsförsäkringar Jämtland där vagnskadan låg. De skickade bandet till X bolag i Gävle. Så kom svaret. De kunde inte avgöra ändå vem som var skyldig. ”Om jag inte var nöjd kunde jag processa!”. Ja, det såg så ut.

Hörde med If om vi fick utnyttja vår rättsskyddsförsäkring vi betalat till i 45 år. Nej, det här var ett småmål för dem och fortsatte ”värt att kommentera är också att även rättsskyddsförsäkringen vid de tillfällen den utnyttjas gäller med en självrisk på 25 procent av de uppkomna kostnaderna för till exempel ombud, expeditionskostnad, utredningskostnad, vittnesersättning eventuell rättegångskostnad som du ålagts betala etcetera”. De vet från början att ingen vanlig fattig människa har någon chans mot de stora mäktiga bolagen. Bilfirman fick sin betalning.

Tiden gick. En dag kom ett brev från polisen. Anmäld för hemfridsbrott av X. Blev två gånger förhörd på ett kränkande sätt. Gjorde en motanmälan på X. Sedan uppringd av en annan polis som skulle skicka ärendet till åklagare. Polisen hade tagit min inspelning som bevis att jag varit där i sex minuter. Det var i april i år. Sedan är det tyst. Har mejlat polisen flera gånger för att höra hur långt de kommit innan rättegången. Inget svar. Har även frågat Länsförsäkringar Gävle varför de inte tror på sin kunds erkännande, vittnes intyg och min sanning. Inget svar.

Ringde för en tid sedan upp X och frågade om han inte ville erkänna för sitt bolag. “Nej”, sa han och fortsatte: “Det var försäkringsbolaget som sa åt mig att polisanmäla dig!”

Så kan det gå om man inte genast gör som försäkringsbolagen bestämmer. Alltså betalar andras skulder!

Lisbeth Dotzauer

Fotnot: Länsförsäkringar Gävle och Länsförsäkringar Jämtland har avböjt att svara på insändaren då de inte kan kommentera enskilda fall.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons