Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många svenskfödda skulle inte klara ett språkkrav

/
  • Skribenten tycker att svenskakunskaperna bland svenskar är dålig.

Annons

”För att uppvärdera både medborgarskapet och vikten av svenskkunskaper bör ett språkkrav för medborgarskap införas.”

Så skriver några Folkpartister, med Jan Björklund i spetsen, på DN:s debattsida 28 januari, men vad man närmare bestämt menar med kravet framgår inte.

Hur bra svenska ska man kunna för att få medborgarskap? Räcker det med att man talar så bra att man med någorlunda lätthet förstås av sin närmaste omgivning, eller ska man kräva att man blir förstådd och kan tala med medborgare också från andra delar av landet. Om det senare är fallet, så kommer en mängd svenskfödda från Skåne att underkännas.

Om det hörs på den som i övrigt talar svenska flytande att han/hon har ett annat modersmål i botten, är det godtagbart?

Ska de som inte kan tala utan att blanda in en mängd ”ööööö eller ”äääää eller späcka språket med svordomar få godkänt?

Om kravet på ”korrekt svenska” också ska gälla skriftspråket, kommer mängder av svenskfödda i vårt land att underkännas.

Vad ska man kräva: svenska motsvarande godkänt betyg från nionde klass i grundskolan eller räcker det med sexans krav?

Hur går det för alla unga journalister som inte kan skilja på subjekts- och objektsformerna ”de” och ”dem” eller som inte vet att singulart kollektiv ska följas av ”dess” och inte ”dem”. Är man godkänd i svenska om man blandar in mängder av engelska i sitt ”svenska” språk som till exempel i Gävle Conventional Bureau eller talar om ”sale” i stället för rea/utförsäljning.

Kan man godkänna dem som inte vet när och hur ord ska särskrivas respektive sammanbindas?

Oavsett vilka krav vi ställer på ”kunna svenska”, så kommer också en mängd svenskfödda att inte få godkänt, ska vi landsförvisa dem eller räcker det med att tvinga dem till extraundervisning i svenska språket? I det senare fallet måste Komvux byggas ut ordentligt.

Kanske kan Björklund och Folkpartiet fånga upp en del stödröster genom sitt språkkrav, vilket väl är just vad de är ute efter. Men förhoppningsvis hamnar Folkpartiet i stället under riksdagsspärren vid kommande val, det är där partiet hör hemma.

Per Falk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons