Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massmedia ska inte forma verkligheten

Arbetarbladets reporter svarar direkt.

Annons

Både GD och Arbetarbladet har i rubriker fastställt att den 25-åring som är misstänkt för att ha rånat Rusta i Sandviken även är mordbrännare. Det är i strid med pressens etiska regler att skriva en sådan rubrik utan täckning i artikeln.

Enligt 25-åringens försvarsadvokat Lars Häggström har den misstänkte vidtagit försiktighetsåtgärd för att se till att huset var tomt innan antändning. Ingen dom finns ännu i målet. Att tingsrätten häktat mannen på sannolika skäl för ett flertal brott, bland annat mordbrand, säger inte så mycket.

Häktningsförhandlingar är ofta ”paketlösningar” utan högre grad av säkerhet, speciellt när det gäller flera brott i samma förhandling. Det finns med andra ord i dag ingen tillräcklig grund för påståendet om att han skulle vara en mordbrännare.

Det som de båda dagstidningarna nu gjort är att döma en person på förhand. Att hänga ut en person på detta sätt kan till och med vara så allvarligt att det kan ge en strafflindring i domstol.

Och det kan väl inte vara massmedias uppgift att först straffa på eget sätt och sedan riskera att påverka det riktig straffet?

Massmedia ska ju på ett objektivt sätt avspegla verkligheten – inte forma den. Klantskallar!

Rätt ska vara rätt

SVAR DIREKT

I lördagens Arbetarbladet är rubriken: ”25-åring ville bli inlåst – brände ner ett hus”. Vi fastställer ingenstans att han är en mordbrännare. Vi talar tydligt om att han själv inte anser att det är en mordbrand, utan enbart skadegörelse.

Ordet mordbrand används en gång i artikeln och det är när vi talar om att tingsrättens beslut blev att häkta honom misstänkt för mordbrand.

Gunnar Eriksson

reporter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons