Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med vit choklad blir det en svenneboll?

I början av 2000-talet inleddes en diskussion om den tidigare beteckningen ”negerboll” är lämplig eller inte, eftersom ”neger” kan ses som stötande.

Annons

Ordet undviks numera i receptböcker och kafémenyer till förmån för chokladboll, men förekommer fortfarande i vardagligt språk.

När mina vänner från Nigeria fick ovanstående text och det hela förklarat för sig blev de helt tysta för att sedan betvivla att det var alvarligt menat. Så småningom kunde jag övertyga dem om att så funkar det i Sverige. Mina vänner och jag resonerade vidare och skämtade om att även en chokladboll kan vara stötande eftersom den kanske har fel färg. Vi enades då om att chokladbollar bör tillverkas av vit choklad för att helt uppfylla kravet på icke stötande. Det finns kanske också en möjlighet att ändra namnet till ”svenneboll”?

Vi kom nu att tänka på ordet Nigeria som förstås också, om man så vill, kan ses som stötande. Någon bra omskrivning för ordet Nigeria kom vi dock inte fram till. Landets största flod heter Niger vilket komplicerar om man nu ska uppfinna ytterligare omskrivningar för att undvika att någon eventuellt kan uppleva flodens namn som stötande.

Efter att vi skämtat om i första hand chokladbollen blir mina vänner osäkra på om jag menade allvar med, som de ser, det otroliga i att ”negerboll” verkligen är ett problem att hantera för allmänheten eller om det kanske är en väldigt högljudd minoritet som äger problemet eller möjligen någon politiker med ambition att samla billiga poäng?

A Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons