Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vi hjälps åt blir skolmaten riktigt bra!

/

Skolmaten är en viktig del av skoldagen, det är lättare att koncentrera sig och lära sig nya saker om man äter och får tillräckligt med energi och näring.

Annons

Att äta frukost innan skoldagen börjar är lika viktigt. För barn är det extra viktigt eftersom de växer och är ofta mycket fysiskt aktiva samtidigt som de ska lära sig nya saker varje dag.

En del elever menar att de ibland inte får äta sig mätta och då menar de ofta att det är för lite av huvudkomponenten. Men det är inte meningen att man bara ska äta av till exempel köttbullarna för då får man i sig allt för mycket fett och protein vilket på sikt kan leda till övervikt. För att bli mätt och för att få i sig av alla näringsämnen är det viktigt att äta av alla delar i maträtten enligt tallriksmodellen, exempelvis makaroner, köttbullar, råkost, bröd, Bregott och mjölk.

För huvudkomponenten finns det en gräns för hur mycket man får ta, exempelvis åtta köttbullar.

Eftersom alla elever tar maten själva har de också ett ansvar för att detta fungerar.

Personalen i våra kök beställer maten från produktionsköken utifrån beräknat behov och tidigare erfarenhet.

Detta lyckas de ofta väl med men naturligtvis händer det att alla inte får äta precis det de önskar i den mängd de vill. Maten kan ta slut vid något tillfälle men det finns alltid något alternativ som personalen i köket kan erbjuda. När maten tar slut tar det några minuter att få fram ny mat och då kan det kännas som lång tid att vänta på att maten blir klar.

En annan orsak till att eleverna kan säga att maten är slut är då vi erbjuder två rätter och den ena maträtten tar slut. Anledningen till att vi infört alternativa maträtter är att kunna erbjuda våra gäster/elever ett så brett utbud som möjligt och få så många elever som möjligt att äta skollunch.

Vi har ansvar för all mat som lagas i våra fyra produktionskök . Det största köket finns i Sandviken på Murgårdsskolan, de andra tre mindre produktionsköken finns i Järbo, Årsunda och Österfärnebo. I våra kök tillagas mat både till barn i förskolan, skolan och till våra pensionärer.

För att maten ska passa så bra som möjligt till alla har vi olika matsedlar till skolan och till våra äldre matgäster.

Förskolan äter oftast samma mat som skolan med vissa undantag då maten inte passar till små barn.

För att få veta elevernas synpunkter bjuds alla skolor in till matråd två gånger per termin.

Vi går då igenom matsedeln och lyssnar på vad som varit bra och vad som varit mindre bra. Om det är någon maträtt som eleverna inte vill ha med på matsedeln tas den bort. De träffarna ger oss många bra tips och idéer.Den mat som serveras är näringsberäknad och tillagad av råvaror av hög kvalitet.

Till alla maträtter finns ett recept som personalen i köket arbetar efter. Vår ambition är att vi ska tillaga så många rätter som möjligt från grunden, det vill säga från råvara, men det finns en del maträtter som vi inte klarar av att laga i våra kök. En sådan maträtt är till exempel pannkaka. När vi serverar pannkaka behövs det cirka 1 000 kilo.

När vi äter skollunchen är det inte bara maten på tallriken som påverkar hur vi tycker att maten smakar. Det är en mängd olika faktorer som påverkar som köer, buller, matsalsmiljö, bemötande med mera.

Vår åsikt är att skolmaten, bland annat tack vare elevernas engagemang, knappast har varit bättre än den är i dag.

chef Servicekontoret, Sandvikens kommun

skolchef, Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons