Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedvärdera inte andras filosofier!

/

Annons

Efter att ha läst Arbetarbladets reportage, söndag 28 augusti, angående Alternativmässan i Forsbacka Bruk har vi några frågor till redaktionen.

Vi tycker att det är konstigt att man väljer att publicera ett så starkt hånande, ironiskt och åsiktstagande reportage i en lokaltidning som ska vara opartisk och neutral. Själv tycker vi att reportaget till och med är starkt kränkande mot både utställare på mässan samt besökare.

Stefan Westrin talar om vetenskapliga bevis och om att det hela känns som en manipulationsshow utan att ha en aning om vad han egentligen talar om. Det känns som att det är okej att göra sådana här reportage och anklagelser mot just dessa former av alternativa metoder och vi undrar varför?

I svenska kyrkan har man också en tro och regelbundna möten i kyrkan, men vi har aldrig läst ett reportage i Arbetarbladet där de ifrågasätter deras brister på vetenskapliga bevis.

Vi har inte heller tidigare läst ett enda reportage om den muslimska, buddhistiska, judiska eller annan religiös lära och avsluta dess citat med nedvärderade egna tolkningar inom parantes eller utropstecken inom parantes eller frågetecken efter tips och råd. Skulle en tidning göra ett sådant reportage skulle det kallas rasism eller kränkning av annans tro.

I de religiösa filosofierna talar man om ett liv efter döden, kärleksfulla handlingar, handla i godhet och generositet, lyssna till profeter eller änglar, be böner, handpåläggning/healing etcetera och då är det acceptabelt. Men i artikeln av Stefan Westrin som nämner alla dessa saker klassas denna form av tankesätt som hokus pokus i avsaknad av vetenskapliga bevis.

En av oss arrangörer, Catarina, är själv utbildad mindfulness-coach och vi vet att det finns forskning och vetenskapliga bevis för att meditationer och stresshantering genom till exempel mindfulness fungerar, och detta påvisade vi också i intervjun med Westrin som dock valde att inte citera då det förstörde hans uppseendeväckande och säljande reportage.

Något han inte heller valde att nämna var försäljningen av honoung och hälsokost, massagebehandlingar, poledancing, KBT- metoder, försäljning av smycken, böcker, kläder och mycket annat.

Sist men inte minst vill vi ifrågasätta hur Westrin ger sig och redaktionen rätten till att godkänna citerade citat från tarottydning och dessutom skriva ut klientens fullständiga namn. En sådan sittning är ytterst privat och under tystnadsplikt och att inte ens ha begrepp om detta som lokaltidning är rent av skrämmande.

Vi tycker att ni är skyldiga personen ifråga en ursäkt i detta.

Att ha egna åsikter är en sak, att kalla andras idéer och levnadsfilosofier för spejsade, manipulationsshower, allmängiltig och beklämmande är i våra ögon ett övertramp i en lokaltidning och personligt kränkande då de nämns ihop med individers fullständiga namn och bild.

Speciellt när evenemanget inte var ekonomiskt styrt utan det mesta var gratis eller att prova-på för en billig slant bara för att alla skulle kunna ges en chans att få inblick i alternativa metoder samt testa för att få en inblick, förståelse eller redskap att ta med sig utan att betala stora summor pengar.

Allt kan inte passa alla, Stefan Westrin, men ingen har rätt att nedvärdera någon annans levnads- filosofier bara för att de inte passar en själv.

Arrangörerna, Maria och Catarina, Alternativmässan 2011

SVAR DIREKT: Vår reporter använde sig av klassisk reportageteknik

Jag känner uppriktigt och ärligt inte alls igen beskrivningen ”hånande”, ”ironiskt” eller ”kränkande”. Vem hånar vi, vem känner sig kränkt?

Jag ser en nyfiken och intresserad reporter som redovisar sina egna uppfattningar och utgångspunkter och gör en ambitiös granskning av det område han ska bevaka.

Det Stefan Westrin använder sig av är klassisk reportageteknik.

Han upplever och provar på, lyssnar med öppna öron och pratar förutsättningslöst med mässbesökare och utställare. Och beskriver sedan sina intryck i reflekterande, personlig form.

Möjligen blev arrangörerna förvånade över anslaget.

Alltför ofta har vi ju vare sig tid eller resurser för sådana här reportagesatsningar. Då blir det på sin höjd ett snabbt besök och några ytliga iakttagelser.

Den här gången valde vi en mer djuplodande berättelse. Jag önskar att vi hade den möjligheten oftare.

Beträffande tarot- tydningen fick vi på förhand godkännande av såväl uttydare som klient att delta i en sittning.

Sven Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons