Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni har misslyckats med ert uppdrag

Annons

Jag var bara 14 år när jag blev placerad på institution för första gången, och sedan har det bara rullat på. Är i dag 35 år och har nu mindre än två månader kvar till muck på mitt fyraåriga straff. Dömdes till fyra års fängelse i början av 2013 och har suttit inlåst i två år och åtta månader när jag blir villkorligt frigiven i november.

Har tyvärr inga bra minnen eller erfarenheter av att sitta inlåst och de åren har format mig till en helt annan person.

Jag känner hat och förakt mot kriminalvården och tyvärr är det så att inom de här väggarna och dystra korridorerna lockas mina sämsta sidor fram.

Jag har haft mycket misskötsamhet genom åren men har gjort en helomvändning denna gång för första gången i mitt liv. Har genomgått och utfört två olika påverkansprogram där jag aktivt jobbat med min problematik och har under hela straffet lämnat negativa urinprov och skött mig bra. Jag hade ett mål och en förhoppning om att få egna permissioner samt en vårdvistelse i slutet av straffet, men de planerna satte huvudkontoret i Norrköping stopp för. Jag satt inlåst i två år innan jag fick min första bevakade permission på fyra timmar. Hur tänkte ni där?

Ren förvaring av mig med andra ord, och inga öppningar med utslussning eller återanpassning till samhället. Ni har misslyckats med ert uppdrag och borde skämmas.

Ni tror att det bara är att låsa in folk och sedan är problemet löst, men där har ni fel. Det viktiga är vad som sker när man är inlåst och hur det ser ut för en när man kommer ut efter avtjänat straff, att satsa och avsätta resurser som får en att bryta den kriminella banan. För varje intern som lyckas bryta från det kriminella eller sitt missbruk är en vinst för det svenska samhället, och det är ju dit man ska sträva. Svensk kriminalvård är långt från det målet, för ni skapar i stället tickande bomber och återfallsförbrytare. Det är dags att börja tänka om och sluta blunda för problemen.

14-218

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons