Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni undergräver förtroendet för andra kyrkopolitiker

Öppet brev till den så kallade kartellen, som bildats i Valbo församling efter kyrkovalet i september.

Annons

Efter årets kyrkoval stod det klart att den partipolitiskt obundna gruppen ALF (Arbetsgruppen för en Levande Församling) fått en stor majoritet, nämligen 45,5 procent av de avlagda rösterna till Valbo församlings kyrkofullmäktige. Inför det första sammanträdet efter valet (alltså inte före valet) bestämde sig de övriga partierna (socialdemokrater, moderater och centerpartister) i församlingsvalet i Valbo för att bilda en kartell och på så vis få majoritet i förhållande till ALF. Därmed kunde man till exempel rösta igenom att ordförande- och vice ordförandeposterna till kyrkoråd och kyrkofullmäktige besattes med representanter från kartellen samt att Centerpartiet fick en plats i kyrkorådet, som man annars inte erhållit. Om jag uppfattat sakernas tillstånd rätt, har allt gått formellt riktigt till väga, men som församlingsbo undrar man vart moralen tagit vägen och viktiga frågor inställer sig.

En eventuell samverkan mellan olika partier är man som väljare van att få information om före ett val. Den borgerliga regering, som vi nu har, var lika tydlig inför förra riksdagsvalet, som vänsterblocket nu är inför nästa års val, om att valsamverkan tillämpas. Samverkan eller inte – det har ju avgörande betydelse för hur vi väljer att rösta!

Varför meddelade inte socialdemokrater, moderater och centerpartister oss församlingsbor innan vi avlagt våra röster, att man tänkt samverka i en kartell efter valet?

Även med kartellbildningen i minne hade det rimliga varit att åtminstone en ordförandepost tillfallit ALF. Att inte i något hänseende kunna kompromissa, utan gå in för att köra över ALF varhelst man har en möjlighet, innebär i praktiken också ett förakt för alla de väljare som röstat på ALF. Varför visas ingen respekt mot alla de Valbobor som röstat på ALF? Varför anser kartellens folk att man inte behöver bry sig om att nästan hälften av dem som röstade lade sin röst på ALF? Varför fick inte ALF åtminstone en vice ordförandepost?

Då hade också ett gott samarbetsklimat kunnat uppstå. Så blev nu inte fallet.

De yngre människor i vår församling som valt att engagera sig kyrkopolitiskt ingår alla i ALF. Man får hoppas att de orkar fortsätta sitt engagemang efter senaste kyrkofullmäktigesammanträdet. Men hur tänkte ni kartell-deltagare? Vad var det ni ville lära eller visa våra ungdomar med ert agerande?

Det kanske mest sorgliga i den här härvan av intriger, oförskämdheter och nonchalans är att kartellens agerande undergräver förtroendet för inte bara de egna politikerna, utan även för andra kyrkopolitiker.

En effekt av kartellens agerande är ju att uppfattningen, att hur man röstar inte spelar någon roll, breder ut sig; det blir ju ändå inte som folket röstar. Hur förklarar ni deltagare i kartellen ert agerande ur det perspektivet?

Besviken församlingsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons