Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har turen kommit till det fredligaste folket

Annons

Om man är från Kirkuk har man den arabiska kulturen, den turkmeniska och den kurdiska i bagaget. Arabiskan genom skolgången, turkmeniskan genom grannskapet och den kurdiska genom familjens uppfostran. Alla dessa språk bör man kunna, dessutom bör kunna lite om alla religioner: islam, kristendomen, judedomen och alla små religioner som har sina trogna anhängare (mandeer, Yazidi och kakaéer) i Irak.

När jag hör eller läser om att kristna massakreras i Irak drabbas jag av en panikkänsla och mår illa. Man har hört av sina föräldrar hur det judiska folket under 40-talet attakerades och tvingade dem att fly landet till Israel.

På 70- och 80-talet började en utrotningsprocess mot kurderna och delvis mot turkmener: Anfallet med dödlig gas i Halabj där upp till 7 000 dödades och deporterandet av kurder och turkmener till södra delen av landet och sedan begrava dem levande är några exempel. I dessa dagar har turen kommit till det fredligaste folket i Irak, nämligen de kristna. Som kurd uttrycker jag mina känslor av sympati och stöd för oskyldiga människor som drabbas av våldshandlingar. Inte för något brott de begått utan deras enda fel är att de är hederliga irakiska medborgare. De kristna irakierna är inte ett västerländskt påhitt, de har funnits där före islams ankomst. Kristendomen kommer från öst, inte från väst. Det är mycket sorligt att människor inte kan leva sida vid sida i fred och harmoni och låta olikheter få vara.

En kurd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons