Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödestimmen är slagen för Regionpolitikerna

/

I länets tidningar annonserar Region Gävleborg efter regiondirektör och hälso- och sjukvårdsdirektör.

Annons

Regiondirektören är chef över det folkägda företaget Region Gävleborg, länets största arbetsgivare, och hälso- och sjukvårdsdirektören är en av tre underdirektörer. Eftersom hälso- och sjukvårdsdelen i företaget sysselsätter 85 procent av de 6 650 anställda, så är det en mycket betydelsefull funktion.

Regionens värdegrund är professionalism och ansvar, respekt och ödmjukhet samt öppenhet och ärlighet. Kraven på så väl regiondirektören som hälso- och sjukvårdsdirektören är att skapa goda relationer, förtroendefullt klimat, samarbete och samverkan internt och externt. Kommunikativ förmåga och ett inkluderande ledarskap, som främjar öppenhet och dialog, är också en önskvärd förutsättning.

Regionens alla innevånare har under 10 års tid från det rådande ledarskiktet känt total avsaknad av alla de egenskaper, som uppräknats vara krav i fortsättningen. Det är bara nya chefstjänstemän till styret som söks. Det förtroendevalda politiska styret med det yttersta ansvaret finns kvar. De har under 10 års tid benhårt stöttat den ledarfilosofi som fullständigt saknat alla egenskaper som i fortsättningen krävs. Den nuvarande ledarstilen har styrt sjukvården mot sammanbrottets gräns och det krävs alltså en revolutionerande förändring enligt ställda krav.

Ödestimman är slagen för de politiker, som hittills givit intryck av att vara ansvarslöst blinda, döva och förlamade inför den förödande sjukvårdsutarmning som sker. Kan vi medborgare känna förtroende för att dessa politiker gör en total helomvändning enligt folkets vilja? Sjukvård är ju inte partipolitik. Sjukvård ska skötas professionellt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och de skattebetalande medborgarnas sunda förnuft och önskemål.

Men den faktor, som nämns först och främst i presentationen av arbetsuppgifter är ekonomin. Aldrig nämns ordet personalvård. Ekonomin är i balans, heter det. Men det extremt utformade ekonomiska styrsystem som nu råder och som helt utesluter personalvård, har orsakat massflykt av personal och katastrofal obalans på den sidan. Detta i sin tur kräver mer än fördubblade kostnader för inhyrd ersättningspersonal och det blir mindre och mindre kvar till sjukvåden.

Förvaltningen av våra skattepengar är usel. Det drabbar alla gävleborgare, som nu kräver att den politiska styrelsen tar sitt ansvar och anställer tjänstemän som vänder ut och in på det rådande systemet och får tillbaka en normal personalsituation. Ödestimman är slagen och domedagen kommer.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons