Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka lodjursjakten i stället!

SVAR TILL ”Marianne Ekholm”, 23 februari

Du menar väl inte på fullt allvar att lodjur inte tar tamdjur?

Annons

Jag tror att Sveriges renskötare och en stor del fäbodbrukare skulle vilja motsäga det påståendet. Lodjuren har dessutom på vissa ställen helt gjort rent på rådjur. På området där jag jagar är det inte skjutet ett enda rådjur på tio år på drygt 4 000 hektar så säg inte att vi jägare tagit maten för lon. Att finna ett rådjursspår där är betydligt mer sällsynt än spår efter lo och varg.

Lodjuren tar också en stor del av de tamkatter som bara betraktas som ”bortsprungna”.

En kollega till mig såg för någon månad sedan en lo passera vägen i Berg (vid Torsåker) med en tamkatt i gapet.

Lodjurstammen är nog betydligt större än de numerärer du nämner. För att bibehålla jaktbara stammar av rådjur måste lons ökningstakt begränsas.

I dag kan lodjuren ”följa maten ”då det fortfarande finns tätortsnära stammar av rådjur som lärt sig att de är säkrare i närheten av samhällen. Söderut i Sverige finns fortfarande gott om rådjur men när lodjuren tömt det skafferiet så väntar nog svälten.

Fälljakten är därför ett bra sätt att fördela decimeringen jämnt. Annars brukar hela tilldelningen på några timmar utnyttjas där det är bra spårförhållanden. En rätt byggd och skött fälla ska kontrolleras flera gånger dagligen och ett fångat djur behöver i värsta fall tillbringa ett par timmar i fällan. Prova att gå ut i skogen ibland i stället för att se verkligheten genom ”Ett med naturen”. Om du fick se resultaten i markerna av de ”högståendes” framfart kanske du kunde vara något mer subtil i dina svavelosande skräckhistorier.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons