Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otryggare för hyresgästerna

Många bostadsföretag, däribland Gavlegårdarna, har sedan många år anlitat vaktbolag som så kallade trygghetsjourer.

Annons

Rent praktiskt fungerar det så att om en hyresgäst känner sig störd och otrygg genom bråk eller hög musik från någon grannlägenhet kan han eller hon ringa ett särskilt nummer och anmäla störningen.

Det som händer sedan är att en väktare åker ut och besöker den störande och försöker övertala denne att upphöra med ofoget. Väktaren skriver sedan en rapport över händelsen, som överlämnas till bostadsföretaget.

11 juni i år fattade rikspolisstyrelsen ett beslut som gör det omöjligt att fortsätta på den inslagna vägen.

Beslutet innebär att vaktbolag som svarat för trygghetsjourer får helt nya förutsättningar för sin verksamhet.

Den personal som svarar för jourverksamheten får inte ha uniform när de besöker en lägenhet där störningar förekommer, de får heller inte bära batong.

De nya reglerna har fått skyddsombuden att reagera på så sätt att de förbjuder väktaren att ringa på och besöka den störande. Det enda väktaren kan och får göra är att skriva ner det namn som står på dörren samt ringa till polisen och anmäla incidenten. Sedan är det upp till polisen att avgöra om de skall göra någon utryckning eller inte.

Var och en kan räkna ut att den här typen av anmälningar inte kommer att hamna särskilt högt på polisens prioritetslista, exempelvis vid en stökig lönehelg.

Den störda hyresgästen torde få stå ut med de obehag störningarna från grannen innebär. Det här är ett ytterst tråkigt beslut som i första hand kommer att drabba hyresgäster som bor i mer oroliga bostadsområden.

Många har känt en trygghet i att kunna ringa trygghetsjouren och veta att det kommer en väktare, ringer på och besöker de personer som stör.

En viktig bieffekt av jourernas verksamhet har varit att väktarnas rapporter har varit en viktig del av bevisningen när det gått så långt att den störande hyresgästen blivit uppsagd och ärendet hamnat i hyresnämnden.

Hyresgästföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons