Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsskatt – den största vallögnen

Annons

Man undrar om det bara är känslan av att betala skatt som har fått nästan alla pensionärer att gå i spinn?

Så här är det: totalt så betalar löntagare något mer i skatt än pensionärer i dagens Sverige! (Oj, vad många pensionärer som fick ont i bröstet!)

Det är nämligen så att löntagare inte kan se på sitt lönebesked alla skatter som betalas för dem av arbetsgivaren! Hört talas om arbetsgivaravgifter? Alla arbetsgivare måste betala uppåt 50 procent av lönen i arbetsgivaravgift och där ingår det också skatter! Före jobbskatteavdraget betalade löntagarna mycket mer i total skatt än pensionärerna!

Med jobbskatteavdraget så betalar löntagare fortfarande mer i total skatt på inkomsten (löneskatt plus arbetsgivaravgifter) än en pensionär, som har en relativt låg ”arbetsgivaravgift”. Anledningen till att vi inte får se arbetsgivaravgiften på lönebeskedet: LO och sossarna vill dölja hur mycket skatt löntagarna egentligen betalar. I realiteten får löntagarna ut bara 30–40 procent av vad arbetsgivarna avsätter för den anställde per månad!

Så bästa pensionär (inklusive mig själv), sitt lugnt i båten för annars kanske löntagarna upptäcker att det är de som borde klaga på att de betalar mer skatt!

Om du har förmånen att få arbeta efter pensionen, som anställd eller som egen företagare, har du mycket lägre skatter och avgifter på de första 100 000 kronorna du tjänar per år! Dagens vänsterregering ser nog inte med blida ögon på det…

Torbjörn Edlund, pensionär och debattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons