Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Placera barnen inom släkten

Annons

Angående placering av omhändertagna barn. Socialstyrelsen har uttalat att man anser att barn som inte kan bo hos sina biologiska föräldrar i första hand ska placeras inom släkten, det vill säga hos far- och morföräldrar eller hos syskon till de biologiska föräldrarna.

Under de 25 år som jag arbetat som advokat med tvångsomhändertagande av barn har jag mycket sällan sett att socialtjänsten följt dessa rekommendationer och än mindre de sista åren.

Att socialtjänsten gör som man vill och lite till framgår bland annat av att Socialstyrelsen nyligen riktat allvarlig kritik mot socialtjänsten i Gävle för felaktigt agerande under sin tjänste- utövning.

När barn väl tvångsomhändertas har socialtjänsten sett till att bryta ner umgänget till ett minimum för den förälder som fått sitt barn placerat. Kanske en till två timmar per månad under övervakning. Ofta blir det inte heller umgänge för anhöriga till barnet.

Socialtjänsten har inte sällan – trots sina påstått goda ambitioner – förstört umgänget inom ett år från placeringen. Till råga på allt har man först en jourplacering och sedan en mer stationär placering. Om den inte fungerar hinner det barn som skulle skyddas från sina biologiska föräldrar få ytterligare en placering inom kanske loppet av tre år.

Allt detta för att socialtjänsten väljer att placera utanför familjekretsen och för att man väljer att inte ha så kallade LVU (tvångsvård) i hemmet. Många kommuner har problem med stora underskott i sina socialbudgetar och inte sällan torde tvångsplaceringar vara en av anledningarna.

Om barnet måste bo på institution kan det handla om kostnader på upp till 6 000 kronor per dygn. Vilka kommuner har råd med sådana här placeringar som dessutom ofta misslyckas? Väldigt få vill jag påstå.

Våra politiker måste på ett helt annat sätt än nu se till att kontrollera vad deras socialsekreterare gör och skapa handlingsplaner som gör att placeringar utanför släkten i möjligaste mån upphör. Då kan man hålla kostnaderna nere och det finns goda chanser för barnet att flytta tillbaka till föräldrarna när deras situation förbättrats.

Ett mycket enkelt och dessutom samtidigt humant spartips till våra kommuner.

Tacksam för synpunkter från socialtjänsten och de som haft med socialtjänsten att göra.

Tryggve Emstedt,

advokat i 27 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons