Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna har för höga arvoden

/

I en artikel i söndagens Arbetarbladet görs en jämförelse mellan chefslöner och de högsta ansvariga politikernas arvoden och där det görs gällande att skillnaden är för stor och bör leda till att politikernas arvoden höjs väsentligt.

Annons

Det framgår också att det i Sandviken pågår en översyn av arvodena.

Jag tillåter mig att ha en annan mening när det gäller politikers arvoden och vill erinra om att det är ett förtroendeuppdrag som inte får nedsmutsas av att politiker särskilt under den nu rådande ekonomiska krisen begära högre arvoden. Särskilt mot bakgrund av att det är de själva som bestämmer. De har ingen motpart som kan hålla emot.

När man sett bekymret om den kvinnliga folkpartipolitikern i Älvkarleby som inte får stämpla för att hon har ett deltidsarvode som politiker blir man beklämd. Det är tyvärr många som gör som hon i stället för att stå till arbetsmarknadens förfogande. Jag vill med fog påstå att politiker har för höga arvoden generellt, det är allt för många som tagit uppdragen för arvodenas skull och i stort sett endast konfirmerar tjänstemännens beslut eller delegerar besluten till dem för att slippa långa sammanträden. Det ideella engagemanget kommer i konflikt med att frågan om att bli omvald och då vinner det senare.

Jag vill erinra om att på 30-talet använde vissa kommuner böter för den som av någon anledning inte kunde delta.

Dåtidens politiker som använde hundratals timmar av sin fritid ändå ansåg att uppdraget var så viktigt att förtroendet att få föra väljarnas talan var belöning nog. Det är märkligt att då deras arbete lett till kortare arbetstid och högre levnadsstandard så kräver dagens politiker, som jag ser det, osannolikt högre ersättningar än vad de kan få i arbetslivet– under sken av att de inte har tid eller råd att engagera sig utan ersättning.

Det här agerandet från politikerna leder inte till annat än politikerförakt men det förstår de inte för de hör inte de vanliga väljarna reaktioner.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons