Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prio 1 är inte välgörenhet

Annons

Jag har under en tid följt företaget Prio 1, som är ett företag startat av en moderat politiker i Sundsvall vid namn Sara Andersson.

När de nu etablerar sig i Gävle (i gamla Kartförlagets lokaler) vill jag komma med några frågeställningar som jag tycker att alla presumtiva kunder borde ta ställning till.

Kortfattat går deras affärsidé ut på att ta in långtidsarbetslösa ”fas-3:are” som medarbetare i deras second hand-butik. För detta får företaget 225 kronor per deltagare och dag i statligt bidrag, förutom intäkterna vid försäljningen i butiken.

Är det rättvist att ett vinstdrivande företag som har som affärsidé att i princip endast använda sig av gratis arbetskraft och att ha statliga bidrag (skattepengar) som största inkomstkälla, ska konkurrera med övriga butiker i detaljhandeln? Prio 1 gör dessutom vinst på gåvor från personer som förmodligen tror att man gör de arbetslösa en tjänst genom att skänka sina saker till Prio 1, när det i själva verket är företaget som tar hand om vinsten.

Är det rättvist att arbetslösa skickas ut på arbetsplatser liknande dessa och blir tvungna att utföra arbetsuppgifter åt ett vinstdrivande företag utan att bli avlönade av företaget i fråga?

Är det inte diskriminerande att Prio 1 endast anställer de personer som varit arbetslösa tillräckligt länge för att ge företaget bidrag?

Är det rättvist att ingen av de arbetssökande som ”arbetstränar” hos Prio 1 kommer att erbjudas anställning hos företaget? Till saken hör att Arbetsförmedlingens statistik över hur många som blir hjälpta ut i arbetslivet (med lön hos en annan arbetsgivare) tack vare Prio 1:s insatser, är hemligstämplad.

Den lilla statistik som finns om Prio 1 och liknande företag visar dock att ytterst få blir hjälpta till en riktig anställning.

Varför skulle Prio 1 göra sig någon brådska att hjälpa de arbetslösa vidare ut på den riktiga arbetsmarknaden när det är dessa arbetslösa som utgör företagets inkomstkälla?

Prio 1 säger sig vilja sysselsätta 150 personer i Gävle, vilket innebär över 8 miljoner kronor i statligt bidrag årligen.

Eftersom det är våra skattepengar som det handlar om, vore det inte bättre om de arbetslösas förmågor samt bidraget kom samhället till godo? Till exempel finns det många utsatta personer i form av bland annat äldre och handikappade som inte får den hjälp de behöver av samhället som det ser ut i dag.

Vore det inte bättre om våra skattepengar gick till dessa att stärka dessa verksamheter i stället för att gå ner i fickorna på ett företag som utnyttjar de arbetslösas ställning för egen vinning?

Daniel Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons