Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda äppelträdet!

Annons

Det är med ilska, och sorg som jag läser att Mark-och miljödomstolen avslår alla överklaganden för ett stopp att bygga i Sofiaparken, och med det ger man rätt till att ta ned det unika äppelträdet som står där.

Nu återstår det bara som Sylve Rolandson säger i en intervju i GD, opinion och ett politiskt beslut. Då får vi ha vårt hopp till bland annat  Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i Gävle! Jörgen Edsvik har varit med om turerna kring äppelträden, sedan det startade och uttalade sig bland annat enligt tidningarna 10 juni  2014 då han , som ordförande i byggnads- och miljönämnden, besökte äppelträdet, att han har ändrat uppfattning och meddelar inför folksamlingen att trädet ska stå kvar. "Vi ska lösa det med byggherren", säger han. Samt 17 juni 2014, när journalisterna frågade "När kan definitivt besked om trädet komma?" blev svaret "Jag väljer att inte kommentera det."

Fortsättningsvis kan man läsa:

Efter byggnads- och miljönämndens beviljande av bygglov i maj sa Jörgen Edsvik att "trädet kommer att sågas ned om inte byggherren själv hittar en lösning".

"Jag har ändrat hållning i den frågan. Det bygger på två saker: ökad kunskap och det här stora engagemanget, säger nämndens ordförande."

Men då var det ett valår, och då kan man ju som politiker lova guld och gröna skogar, för sen när man nått sitt mål så behöver man ju inte bryr sig längre!

Jörgen Edsvik säger ofta i  sina uttalande  som nuvarande kommunalråd "Att vi måste lyssna på våra kommuninvånare", och det är ju fint av honom att vilja göra det, men varför gör han inte det, vore det inte bättre att inte bara lyssna, utan kanske också se att de många kommuninvånares önskar kan få bli verklighet!

Har har vi något unikt, ett äppelträd som är störst i Sverige och även i Europa, ett moderträd som kan bli en turistattraktion. Trädet går inte att värdera i pengar, är det borta så är det. Till skillnad från vår bock som oavsett hur många gånger den brinner ned, kan byggas upp igen. Kommunledningen hänvisade till risk för miljonkostnader i skadestånd och återköpt mark om man gick emot detaljplanen. Ja men låt det kosta då, är kaffepengar i jämförelse med 25 miljoner till Brynäs, som man fortfarande inte fått ngn klarhet i, eller alla resor man genomfört . Här har vi ngt unikt och som kan dra till sig turister och som då ger intäkter till kommun.

Ett unikt, stort och vackert äppelträd som även är stadens lungor i en fin liten park vid skola och dagis/fritis, där man kan plocka äpplen, kan inte bli bättre. Gävle har miljögalor och pratar om miljön och natur, men sedan ska man hugga ned träd. Jag är sorgsen och besviken, och vädjar till vår kommunledning: Rädda äppelträdet!

Inger J

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons