Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanera amalgam långsamt

/

I olika media diskuteras kvicksilvret i lågenergilamporna. Enligt Kemikalieinspektionen kan kvicksilver även i låga doser vara skadligt för nervsystemet och hjärnan.

Annons

Trots detta har Socialstyrelsen under flera decennier hävdat att amalgam som innehåller 50 procent kvicksilver är ofarligt. På grund av Socialstyrelsens inställning är inte alla tandläkare medvetna om vikten av att skydda patienten.

Professor Mats Berlin skriver i Dentalmaterialutredningen (SOU 2003:53) ”Varje läkare och tandläkare bör vid oklara sjukdomstillstånd och vid autoimmuna sjukdomar överväga om biverkningar från kvicksilver frisatt från amalgam kan vara en bidragande orsak till sjukdomen”.

1 juni införs förbud mot kvicksilver och det gäller även amalgamet. Flera undersökningar visar att cirka sex–åtta procent av Sveriges befolkning har hälsoproblem orsakat av amalgam. Till dig som misstänker att du har sjukdomssymptom som kan bero på amalgamet: Inled inte en amalgamsanering utan att först skaffa dig kunskap och förbereda dig väl. Sanera i långsam takt. Eftersom kvicksilverånga frigörs vid borrning (även vid putsning) kan symptomen förvärras. På biblioteket finns mycket litteratur i ämnet.

Maj-Britt Klockare

Ewa Maleti’c,

Tandvårdsskadeförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons