Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på alternativ energi

Annons

Ett pågående kärnhaveri i Japan tycks inte förändra majoriteten av svenskarnas inställning. De litar fortfarande på den, som de förletts att tro, rena kraftkällan.

Uran bryts inte i Sverige. Därför syns inte det första ledet i kärnkraftsindustrin. Som vanligt är det urbefolkningar som drabbats. Indianernas marker med uranfyndigheter har brutits upp och förorenats. Stora områden är kontaminerade.

Tjernobylregnet föll över Gävle sista april 1986. Vi Gävlebor anade inte vad som fanns i regndropparna som landade på oss valborgsfirare den kvällen. Det fick vi veta senare.

Följderna är bestående. Fortfarande är det inte lämpligt att plocka svamp och bär där det värsta nedfallet landade.

Som lärare fick jag gå på studiebesök i Forsmark. Det var mycket spännande att se bassängen med kraftkällan. Vid frågestunden ställde jag så många kritiska frågor att personalen kom rusande med en stor trave papper med information. Då hade de lyckats övertyga mig om att Forsmarks kärnkraftverk var säkert. Detta trots att jag fortfarande var lika kritisk mot kärnkraft.

För några somrar sedan visade det sig att kärnkraftverket inte alls var så säkert. Det kom nära ett haveri som personalen turligt nog lyckades häva. Nu ska kärnkraftverken drivas hårdare för att leverera mer kraft fast det är farligt.

När isen smälter i polartrakterna, vilket nu sker med förfärande snabbhet, kommer många kärnkraftverk att stå i vatten. De ligger nära havet just för att kunna kylas. Hur hanteras de svårigheter som då kan uppstå? Kommer havet då även att täcka områdena där kärnavfallet grävts ner?

Kärnkraften är mycket dyr, särskilt vid nyuppbyggnad. De pengarna bör satsas på alternativa energikällor. Biogas i samband med sophantering kanske är en lösning.

Det var med glädje jag läste i tisdagens tidning att solenergi ska utvinnas i Älvkarleby. Ett projekt som kommer att ge arbete åt 20 personer. Att ligga i framkant med alternativa energikällor kan ge arbete åt många och bli en vinnande industrisatsning.

I Spanien lär det vara förbjudet att bygga nya hus utan solfångare. När solen skiner förser den husen med värme en stor del av året. Vi bor i Norden men halva året kan vi också få solvärme. Det i kombination med jord- eller bergvärme ger uppvärmning året runt.

Den rena elkraften bör användas till industri, elektriska apparater och belysning. Inte till uppvärmning.

Går det att leda utvecklingen dithän kommer elkraften från vattenkraften att räcka till industrins behov.

Ingrid Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons