Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa rymdpengarna på barn

/


En utopi? Tja, tänk er att helt enkelt avstå dyr rymdforskning under några månader.

Annons

(Det är inte enkelt, jag vet, men ändå.)

”Det är lättare och bättre att bygga starka barn än att laga trasiga vuxna.”

De orden används ofta och alla håller med. Men varför gör vi inte det då, när vi vet att det är mycket bättre?

Samhället förskola och skola, den psykiatriska vården och socialtjänsten klarar det inte. Som lärare/förskollärare skyller jag inte på dem som jobbar inom ovanstående. De gör så gott de kan med bristande resurser. Ofta handlar det om avsaknad av ekonomiska resurser, men också avsaknad av positiv effektivisering, avsaknad av tid till att kunna samarbeta kring samma barn.

Förutom oerhört mänskligt lidande kostar det samhället betydligt mer att ta hand om ungdomar och vuxna som av olika anledningar mår dåligt än vad det skulle ha gjort om de fått de insatser de behövde som barn. Det är alltså inte bara lättare och bättre, utan också billigare att bygga starka barn än att senare laga dem.

Detta är bara en bonus, då det viktigaste är att det också skulle göra att många barn, ungdomar och vuxna, inklusive deras familjer, skulle slippa växa upp med psykiska besvär och oro av allehanda slag

Det borde gå att lägga in resurser, planera och omstrukturera för att få en nystart av samhällets omhändertagande av våra små. Med så många ekonomer och andra människor med kunskap inom detta skulle det kunna samordnas på något sätt. Jag vägrar tro något annat!

Kicki Nejdling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons