Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska den sista lärarstudenten börja 2028?

Annons

Skolan är en fantastiskt arbetsplats. Var annars får du tillfälle att arbeta med de frågor du brinner för och möta människor med vitt skilda bakgrunder, samtidigt som du medverkar till att forma framtidens Sverige?

Läraryrket innebär ett meningsfullt, utmanande och kreativt arbetsklimat som även utvecklar dig som människa, allt medan du som lärare ges stora möjligheter att påverka samhället genom att få individer att växa genom lärande. Ja, skolan är sannerligen en fantastisk arbetsplats, så varför väljer unga människor bort läraryrket när det är dags att söka högskole- eller universitetsutbildning?

Ansökningarna till lärarutbildningarna vid Sveriges högskolor och universitet har minskat med 14 procent sedan förra året. Ett minskat söktryck innebär en minskad konkurrens, vilket i sin tur är negativt för såväl lärarkåren som den svenska skolan i stort.

Fortsätter utvecklingen på det inslagna spåret kommer den sista lärarstudenten påbörja sin lärarutbildning 2028!

Vi går alltså en framtid till mötes där ytterst få kommer att söka sig till läraryrket. Detta i kombination med stora förväntade pensionsavgångar innebär att vi har en allvarlig situation som både regering, riksdag och kommunalpolitiker måste hantera.

För att komma till bukt med problemen måste läraryrket reformeras och göras mer attraktivt. Under 2011 har en rad centrala skolreformer, så som lärarlegitimation, ny lärarutbildning och ny skollag trätt i kraft. Dessa reformer kan långsiktigt förbättra den svenska skolan, men faller förstås väldigt platt om ingen vill bli lärare.

Nyckeln till att göra läraryrket mer attraktivt ligger enligt Lärarförbundet student i högre lärarlöner. Saco har i sin senaste livslönerapport visat att en lärarutbildning i Sverige innebär en mycket låg ekonomisk avkastning. Faktum är att en person som väljer bort lärarutbildningen till förmån för att börja arbeta direkt efter gymnasiet sannolikt kommer ha en högre samlad inkomst sett över hela yrkeslivet. När Lärarförbundet 2010 publicerade rapporten ”Är det lönt att bli lärare?” så bekräftades den bilden. Detta är inte acceptabelt. Detta måste ändras.

Skolan är en fantastisk arbetsplats, i alla fall alla dagar utom löningsdagen. Lärarförbundet student efterlyser därför modiga kommunpolitiker som vågar inse det mycket allvarliga läget som vi i dag befinner oss i.

Lärarlönerna måste stiga, ekonomiska incitament till att söka sig till lärarutbildningen måste skapas och det måste ske nu. Annars riskerar vi att gå mot en lärarlös skola.

Marcus Friberg

Linnéa Bladin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons