Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska fastighetsägarna välja morgontidning åt er också?

Bostadsrättsföreningar och privata fastighets- ägare med hyresbostäder måste bli bättre på att ställa krav på öppna och neutrala nätanslutningar för tv, telefoni och internet. Annars sätter de sina hyresgäster och bostadsrättsinnehavare i en monopolsituation.

Annons

Frågan aktualiserades nyligen av att Com Hem meddelade sina kunder att de inför en ny kortavgift på 30 kronor per månad för flera av sina tv-tjänster. Det gör att Com Hem tar ut en ny sammanlagd administrationsavgift från berörda kunder på 360 kronor per år.

Com Hem motiverar höjningen med att de har kostnader som de måste täcka och räknar med en årlig intäktsökning på 65 miljoner kronor enligt uppgifter i media. De kunde lika gärna säga till kunderna att ”eftersom ni inte har något val passar vi på att skinna er på ytterligare pengar till våra ägare”. Då ska man veta att de amerikanska ägarna redan i dag kan glädja sig åt att Com Hem vid en omsättning på cirka fyra miljarder kronor under 2008 skulle redovisa ett rörelseresultat på närmare 1,7 miljarder kronor. Frågan är dock om kunderna är lika glada som ägarna över den nya avgiften? Normalt spelar kundernas åsikter stor roll för ett företags agerande, men i Com Hems fall är det kanske av mindre betydelse eftersom många slutkunder inte kan byta tjänsteleverantör om de sitter i ett Com Hem-hus.

Fastighetsägaren har redan, genom att välja en leverantör som ensam levererar såväl nät som tjänster, bestämt att de boende inte kan göra annat än acceptera avgiftshöjningen eller möjligtvis avstå tjänsten. Det har skapats ett monopol i fastigheten som drastiskt inskränker de boendes valfrihet. Det är lika illa som att fastighetsägaren skulle välja vilken morgontidning alla i fastigheten ska ha och dessutom avtala om priset alla ska betala de närmaste åren.

I dag levererar kabel-tv-bolagen inte heller bara tv i sina nät utan även telefoni och internet. Vad händer då när fastighetsägarens avtal löper ut? Jo, det blir svårare att byta kabel-tv-leverantör eftersom många boende i fastigheten sitter fast med tjänster som fastighets- ägaren inte avtalat om, det vill säga internet och telefoni.

Med öppna nät skapas större frihet för såväl boende som fastighetsägare samtidigt som enskilda aktörer förhindras att sko sig på en monopolställning likt Com Hem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons