Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska ni bygga upp Berlinmuren igen också?

Annons

59 år är en kort tid historiskt sett och många av oss som i dag är pensionärer minns väl Ungernrevolten från oktobernovember 1956. Det var då som Ghrustjov rensade bort en mängd gammal bråte från Stalins tid, vilket bland annat innebar att i Ungern utbröt häftiga demonstrationer mot kommunistregimen.

I slutet av oktober övergick demonstrationerna till rent folkuppror där folket tog makten över säkerhetspolisen och den i landet stationerade sovjetiska militären.

En ny hoppfull era tog sin början med en ny demokratiskt vald regering. Vi utomstående iakttagare såg med stora förhoppningar på vad som var på gång. Men sovjetstaten tålde förstås inte en sådan frigörelse från det mäktiga Sovjetunionen. Man tågade in i Ungern med mer militär, kväste upproret och dömde dess ledare till döden.

Ungrarna vände sig till västmakterna och bad om hjälp att försvara sin nyvunna demokrati, men hjälpen uteblev. Visserligen fördömde FN i ord Sovjets invasion, men Storbritannien, Frankrike och Israel var fullt upptagna med att i just den vevan försöka kväsa Nassers Egypten och hindra landet från att nationalisera Suezkanalen och ta ifrån dess inkomster från de internationella storbolag som ansåg sig ”äga” kanalen som ligger inom Egyptens gränser.

Under striderna i Ungern stupade omkring 20 000 ungrare och omkring tio gånger så många, cirka 200 000, tvingades på flykt. Av dessa tog vi i Sverige emot några tusen, som i dag är väl etablerade här.

Den här delen av sin historia tycks dagens ungrare ha förträngt, för att i stället resa taggtrådsstängsel mot de arma människor som i dag flyr från krig och förtryck. Skamligt! Det är inte utan att tankarna går tillbaka till ett tidigare flyktinghinder, Berlinmuren. Det verkar som om gammelkommunisterna åter härskar i Ungern.

Per Falk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons