Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi ska bygga och driva bredbandsnät också?

Annons

Läste debattartikeln om bredband som centerpartisterna Jonsson, Svensson och Ånöstam publicerade i Arbetarbladet 11 september.

Ska man skratta eller gråta?

Först stöder Centerpartiet Socialdemokraternas avreglering och utförsäljning av Televerket. En åtgärd som i praktiken innebär att telenäten nu raseras på landsbygden.

Sedan kommer man med allmosor för att människorna i glest befolkade områden själva ska bygga nytt. Vi har under lång tid fått driva det enskilda vägnätet. Nu vill ni att vi ska bygga och driva bredbandsnät också. Snart har vi varken tid eller pengar över till något annat än att sköta grundläggande infrastruktur- och samhällsservice.

Basfunktioner som hushåll samt företag i städer och tätorter får serverat på silverfat. Har man inte lärt sig något av historien?

Se vad som hände med elnäten. Under och strax efter andra världskriget tvingades lokalbefolkningen att bygga elnät.

När sedan den första underhålls- och reinvesteringsvågen kom efter ett antal år hade man varken ekonomi, kompetens eller tid att lösa detta.

Dåtidens politiker förstod problematiken och såg till att i första hand statliga och kommunala elbolag fick ta över. Annars hade förmodligen landsbygden släckts ner.

Nej, om ni verkligen vill att ”Hela Sverige ska leva” ska ni se till att staten återtar Telias dotterbolag Skanova, som till nästan 100 procent äger de fasta telenäten, och ge bolaget samhällsuppdraget att med ensamrätt bygga öppna och moderna bredbands- och telenät till alla. Oavsett var man bor eller driver företag.

Då får vi konkurrens och tillgänglighet på lika villkor i hela Sverige.

Per-Gunnar Wahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons