Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi tolerera detta?

Annons

Många vet inte vad som sker i våra världshav. Där sker dagligen oansvariga fiskemetoder som är förödande för det marina ekosystemet. Hela 80 procent av världens korallrev är på väg att försvinna eller har redan dött, på grund av mänsklig påverkan. Detta leder till att en ofantligt stor mängd arter försvinner, bara på grund av vår nonchalans!

Räktrålning är ett konkret exempel. Vid sådan trålning drar man ett strutformat nätredskap längs botten efter en fiskebåt. Fångsten som tas upp genererar endast 10 procent räkor, resterande 90 procent är alltså ”oönskad” fångst. Denna oönskade fångst kan vara allt från utrotningshotade småfiskar till havssköldpaddor, vilka går ett hemskt öde till mötes; man låter dem avsiktligt dö för att sedan kastas tillbaka i havet.

Dessutom medför trålningen att bottenmiljön, som har utvecklats under tusentals år, förstörs ögonblickligen utan chans till reproduktion. Här kan vi tydligt se hur den mänskliga girigheten gått till överdrift då pengabegäret styr över sunt förnuft.

Ska vi verkligen tolerera detta? Är det inte dags att vi sätter ner foten och gör någonting åt problemen?

Fiskemetoderna blir allt mer chockerande. Ett av de senaste påfunden för att effektivisera fisket är att spruta kaliumcyanid i korallreven, vilket medför att fiskarna får syrebrist och tvingas upp mot ytan för att bli ett mycket lättfångat byte. Vart är mänskligheten på väg?

Fångst av tonfisk är också ett stort problem. Även här får man upp så kallad oönskad bifångst, såsom delfiner och hajar.

wBara i Medelhavet dödas cirka 4 000 delfiner och 25 000 hajar varje år. En mycket skrämmande siffra.

Snälla, ta ert ansvar och se till att den fisk ni köper, oavsett om det gäller matfisk eller akvariefisk, har fiskats på rätt sätt. Annars stödjer ni denna förstörelse som leder till att havens ekosystem snart dör ut.

Hade det som sker i haven skett på land hade situationen förmodligen hanterats annorlunda.

De flesta vet vad som sker med våra regnskogar, men hur många vet egentligen vad som sker i våra hav?

Sara Pettersen och Sara Lundemo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons