Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa en gemensam socialnämnd i stället för tre

I dessa besparingstider förekommer oroväckande förslag om hur äldreomsorgspersonal kan bidra till att hjälpa upp kommuners ekonomi. Tankar på att som i fallet med Metall sänka sin lön för att på nåder få arbeta kvar känns främmande, men förekommer ändå.

Annons

En metallare kan möjligtvis överleva på 75 procent av sin inkomst. Så är dock inte fallet med en ensamstående kommu- nalare.

Med en nettoinkomst kring 9 000–10 000 kronor i månaden innan hyra och annat är betalt är det stor risk att månadsinkomsten blir så låg att man är berättigad till försörjningsstöd, enligt Socialstyrelsen.

Ur jämnställdhetsperspektiv är det viktigt att män och kvinnor i så kallade ”kvinnoyrken” kan försörja sig själva. Hur man mår påverkar naturligtvis också ens bemötande mot brukare. Vill vi ha en värdig äldreomsorg är det viktigt med en personal i balans, som kan ge en god omvårdnad.

Med stora underskott i till exempel Sandvikens budget, vore det kanske inte alldeles fel med en liten skattehöjning för att bibehålla den goda omsorg som vi nu faktiskt har.

I dagsläget är det bara Vänsterpartiet som föreslår det. Kanske fler partier tänker om när kassan har sinat.

Ska man effektivisera inom kommunens verksamhet är det bättre att skära uppifrån och ner. Skapa en gemensam socialnämnd samt förvaltning för de i dag tre sociala nämnderna. Man kan då spara pengar på att tre nämnder, chefer och förvaltningar blir en.

Kanske är det även så att tjänstemännen kan tänka sig att gå ned på 75 procents tjänst. De har ju i alla fall råd!

vänsterpartist och kommunalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons