Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarvar förstör vår skärgård

Vår vackra skärgård håller på att bli helt förstörd utan att några radikala åtgärder görs för att minska beståndet av skarvar.

Annons

Ön Båkharen har den största kolonin i Gävles skärgård, över 1 000 bon, och tyvärr är det ingen som gör något radikalt för att stoppa tillväxten.

Även närliggande öar Skräddarhällen och Orarna är öar som har drabbats av dessa fåglar när bo-träden inte räcker till. Hela Båkharen har under de senaste åren förstörts helt av den stora mängden skarvar som bosätter sig där.

Det är ingen normal tillväxt som sker utan fåglarna kommer i stora skaror söderifrån. Skarvarnas starka läte och den fräna lukten från deras spillning irriterar många båtägare och stugägare som finns i området. Fåglarnas framfart i vår skärgård drabbar även våra yrkesfiskare eftersom det dödar vårt kustnära fiske.

Förmodligen är våra öar i skärgården förlorade om inga kraftfulla åtgärder görs omgående. Antalet skarvar växer varje år och nu finns närmare 10 000 stycken i vår skärgård.

Båkharen är den ö som hittills drabbats värst. Tidigare var det en mycket populär och fin ö för barnfamiljer med båt eftersom det fanns en härlig sandstrand och den låg i lä för sjöbrisen. I dag är det nog ingen som frivilligt går i land där på grund av den sanitära olägenhet som existerar där.

Ett annat stort miljöproblem i vår skärgård är alla kanadagäss som också ökar enormt varje år och som förstör våra gräsmattor och badstränder längs Norrlandet.

Det måste finnas någon ansvarig på Länsstyrelsen eller i Gävle kommun som kan ta tag i problemet och då inte i bara vackra ord utan i konkreta åtgärder.

Gävlebukten har väldigt få öar så det gäller att bevara och sköta dem som finns kvar på ett bra sätt.

boende i skärgården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons