Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoog gör ett grovt tankefel

/

Svar till Karl Gustafs Skoog 24 juli. 

Annons

Återigen kastar Karl Gustaf Skoog ogrundade anklagelser på Alliansen och utan några fakta som stödjer hans påståenden vilket är olyckligt. En debatt bör vara saklig och konstruktiv, mitt inspel i debatten var att korrigera direkta felaktigheter från Skoog.

En grundpelare i Alliansens arbetslinje är att det ska löna sig att arbeta. Av den anledningen införde Alliansen jobbskatteavdrag, d.v.s. möjligheten att göra avdrag för arbetsinkomster. Avdraget var så utformat att det skulle gynna framförallt låg och medelinkomsttagare vilket det också gjorde. Exempelvis får en undersköterska på Gävle sjukhus genom dessa avdrag en extra månadslön per år, det är bara att Skoog jämför vad man fick ut i lön 2006 och 2015.

Skoog gör dessutom ett grovt tankefel. Ett avdrag är just det som det heter, ett avdrag och inte ett bidrag. Det är skattebetalarnas pengar och av dessa tar kommun/landsting och ibland staten en andel för att finansiera gemensamma åtaganden som exempelvis sjukvård och skola. Det är alltså inte statens pengar som betalas tillbaks som bidrag vilket Skoog vill ge sken av.

Även skatten för pensionärer sänktes under dessa år vilket motsvarande 1000kr mer i plånboken per månad för en pensionär med genomsnittlig pension, även här kan Skoog jämföra skattetabellerna för 2006 och 2015. Den skattehöjning som Skoog refererar till gjordes av s-styrda Gävle kommun och landsting.

Arbetslinjen var framgångsrik och det verkar som Skoog är överens med oss andra att det ändå skapades 350 tusen nya jobb. Detta var en effekt av den samlade arbetslinjen. Skoog påstår, utan någon som helst fakta som stödjer det, att den ökande sysselsättningen berodde på invandring vilket alltså inte stämmer. Andra länder i Europa med invandring hade inte alls samma ökade sysselsättning utan tvärtom, det är bara att läsa statistik från Eurostat. Där kan vi även se att sysselsättningsgraden har ökat i Sverige mellan 2006 och 2015, d.v.s. under Allianseregeringens tid.

Allt detta hände när Europa gick igenom den värsta krisen sedan 30-talet. Sverige uppmärksammades som den lysande stjärnan i Europa. Detta genom en ansvarsfull ekonomisk politik, exempelvis köpte man inte SAAB vilket Skoogs partikollegor krävde.

När det gäller kömiljardens effekter kan vi bara konstatera att innan den infördes hade Gävleborg de längsta köerna i landet men efter införandet kortades vårdköerna till bland de kortaste i landet. Nu när kömiljarden är borta växer köerna igen. Den kanske inte var perfekt utformad men att den gav effekt på köerna är inget som kan ifrågasättas, det håller även den röd-gröna regionledningen med om.

Till sist påstår Skoog att Regionen har rest och festat för hundratals miljarder, vilket såklart inte stämmer. Resorna till Kaiser Permanente, Almedalen och påstådda fester har inte heller beslutats av regionstyrelsen utan beslutet är fattat av tjänstemän med godkännande från den politiska ledningen. Om Skoog läser anslagna protokoll från regionstyrelsen kommer han få se en mycket aktiv opposition som är tydlig i protokollen när vi har avvikande uppfattningar.

Med detta önskar jag Karl Gustaf Skoog en fortsatt trevlig sommar

Patrik Stenvard (M)

Förbundsordförande Nya Moderaterna Gävleborg

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons