Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på Ockelbos lärare!

Annons

Under en längre tid har lärarna i Ockelbo getts skulden för att betygen har rasat på ortens högstadieskola. Rektorer och skolchef trummar ut att lärarnas kompetens måste förbättras. Underförstått att kompetensen i dag inte är bra.

Vill med detta inlägg påpeka att alla lärare inom all skolverksamhet i kommunen under lång tid pekat på de brister som finns men ingenting har hänt annat än att förutsättningarna att bedriva ett bra lärarjobb blivit sämre för varje år. I debatten har fokus lagts på Perslundaskolan, men vi som arbetar i de lägre stadierna vet att problemen gäller hela verksamheten.

Jag har egen erfarenhet av att ha haft barn på Perslunda och vet att skolan har fantastiskt duktiga lärare och jag förstår att det inte är där problemet ligger. För ett tiotal år sedan hade skolan ett av de bästa betygsgenomsnitten i landet. Vad har hänt?

Det är inte bara ett problem som måste lösas. Det går inte att bortse från att de ekonomiska resurserna minskat drastiskt. Medel till elever med särskilda behov har i stället gått till att bygga upp en byråkratisk organisation som i praktiken inte hjälpt någon elev. Bristen på pengar och ständigt indragna resurser gör att många elever inte fått den hjälp de behöver.

Politikerna har skapat stor förvirring i organisationen genom att ständigt komma med förslag som drastisk ska förändra verksamheten eller lägga ned delar av den. Ena året ska vissa skolor läggas ned och nästa år ska de finnas kvar och nästa år…

Detta skapar osäkerhet vilket leder till att duktiga lärare och rektorer lämnar Ockelbo. Detta gäller även föräldrar som föregår nedläggningar genom att flytta till annan kommun.

Ytterligare ett problem för skolorna har varit, och är, den ständiga flykten av skolchefer och rektorer. Hur går rekryteringen egentligen till?

När dessa ser hur ynka resurser politiker anslår till skolan så ger de naturligtvis upp efter ett tag. Nya rektorer ska sätta sin prägel på verksamheten vilket skapar ryckighet och osäkerhet på alla nivåer.

Vissa rektorer har inte fungerat bra vilket resulterat i stort missnöje både bland lärare, elever och föräldrar.

Rektorer och skolchefer i Ockelbo har rekryterats trots att de saknat pedagogisk utbildning och inte haft en aning om den värld läraren befinner sig i. Vi som varit lärare i många år vet hur viktigt ledarskapet är för att få allt att fungera.

De riktigt dåliga betygen på Perslunda har naturligtvis sin förklaring. Politikerna i Ockelbo måste ta ett helhetsgrepp över skolsituationen. I texten ovan har ni fått en vink om var ni kan börja.

Förr i världen hade jag kunnat skriva mitt namn under dessa rader. I dag riktar ingen lärare kritik mot rektor, skolchef eller politiker ostraffat. Ordet man använder är att man är illojal.

Ockelbolärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons