Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp tunnelseendet på betyg och utbildningar!

/
  • Praktik. Personen på bilden har inget med insändaren att göra.

Annons

Gävleborgs män behöver ett kunskapslyft, skrev Arbetarbladets Jenny Wennberg i går, 17 juni.

Jag är en av de i statistiken du skriver om som saknar gymnasium och högskola för att jag började arbeta när jag var 15 år. Jag är 40 år och har 25 års yrkeserfarenhet. Jag har varit tjänsteman i 19 år och jag har utbildat människor i olika dataprogram som hade både gymnasium och högskola med sig i ryggsäcken. Jag har till och med arbetat extra som lärare på Högskolan i Gävle i CAD 3D tidigare via ett företag som hette Cadcam-IT i Gävle fast jag själv har varken gymnasie- eller högskolekompetens.

Ett större problem jag ser nu som själv arbetssökande sedan 1 januari 2015 är att de som sitter och ska bedöma oss med endast yrkeskompetens är inte kompetenta att göra det på en verklig och rimlig nivå.

Vidare så har jag en son som tog examen i teknik på Polhemsskolan i år och jag har hjälpt honom med en och annan CAD-läxa och besvarat frågor på server, hallar och nätverk och övervakning som jag har arbetat med delvis i över tio år. Vidare, ironiskt nog: Förra veckan var jag in och talade med en arbetsförmedlare som tittade på informationen om mig i datorn, sedan tittade han på mig och sade, ”Helt otroligt att du inte har ett jobb”. Och jag instämde, så känner jag med.

Jag vet att jag kan och har kompetens inom vissa områden som ingen skola kan ge dig samt att jag har över sex års förhandlingsvana från kinesiska leverantörer. Ingen skola ger detta i detalj.

Poängen med min insändare är följande: Politiker och arbetsgivare måste inse att de måste bli bättre på att bedöma yrkeserfarenheter och personlighet. Teori är inte ett dugg värt om du inte kan använda den i praktiken.

Jag har lagat advokaters datorer, reparerat telefoner åt människor från alla olika klasser, från de fattiga till de rikare. Jag har gjort ritningar till företag i över 17 år, så vänligen kom inte och se ner och generalisera på oss alla som endast har grundskola.

Jag instämmer, vi har mycket svårare att få ett arbete, men en del av problemet ligger i att vi inte har en politik som värdesätter yrkeskompetens och vi har HR-avdelningar och bemanningsföretag som stirrar sig blinda efter papper och utbildningar utan att se personen och dess kompetens i sin helhet.

En av mina söner (14 år gammal) sa häromdagen: ”Otroligt pappa, du med all din erfarenhet och allt jag ser, att du inte får ett arbete”. Och jag svarade att tyvärr min son det är resultatet av ett tunnelseende för papper och skola och åter- igen, man kan inte värdera mina 25 år på arbetsmarknaden, inte heller alla kurser jag gått under dessa år för de var ju bara produkt- eller yrkesrelaterade till de tjänster jag hade under tiden.

Att beakta också, det krävs höga utbildningar och hårt studerande för att bli till exempel läkare eller advokat men att bli politiker krävs inget och med stor sorglighet har vi även tidigare kriminella som är styrande i vår kommun och här tar man inte hänsyn till varken etik eller moral. Betyg eller skola skiter man fullständigt i, så det är väl en väldig dubbelmoral tycker jag. Å ena sidan skriker man efter gymnasium och högskola men ska du vara politiker får du vara vem som helst bara du fullgjort ditt tidigare straff.

Söker vidare efter jobb...Tack till alla som läser detta.

Jimmy

LÄS OCKSÅ:

Jenny Wennberg: Gävleborgs män behöver ett kunskapslyft

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons