Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa tv-avgiften!

/

Tv-avgift är en statlig skatt som tas ut för innehav av tv-motagare. Enligt lagen (1989:41) om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst (tv-avgiftslagen), ska alla hushåll och företag i Sverige som har en tv-motagare betala tv-avgift.

Annons

Skyldigheten att betala avgift och beloppens storlek bestäms av Sveriges riksdag och handhas av Radiotjänst i Kiruna AB. Tv-avgifterna finansierar delar av kostnaderna för public service, det vill säga Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio(SR) och Utbildningsradion(UR). Tv-avgiften benämns ofta i folkmun somTV-licens.

Radiotjänst i Kiruna AB skulle kunna avskaffas helt. Det finns ingen anledning att ha en myndighet som kollar om vi betalar avgiften. Denna kontrollmani kostar bara en massa pengar och kommer aldrig att få hela svenska folkett att betala sin tv-avgift. Som det ser ut nu är det ett antal medborgare som snällt betalar medan andra vägrar.

För att få rättvisa i detta skulle det vara enklast att ta ut en skatt eller ta en del av skatterna vi redan betalar och bekosta public-service, det vill säga SVT, det finns knappast någon som inte har en tv, radio eller dyligt i dagsläget. Om någon inte har något av dessa och tycker att det är orättvist så kan man ju vända på saken som det är nu, nu betalar ett fåtal alla kostnader dessutom går pengar för att pejla områden med mera. Låt oss få rättvisa i detta förlegade system, det fungerade när en av tio hade tv. Nu har alla en motagare av något slag. Låt alla vara med och betala inte bara de ärliga.

Public Service-bolagen SVT, SR och UR har en årlig budget på närmare 6,7 miljarder kronor. Det motsvarar 18,6 miljoner kronor per dygn. Public service har därmed en större budget än samtliga privata svenska tv- och radiostationer tillsammans.

Tv-mottagare finns inte bara i tv-apparater utan även i till exempel videobandspelare och tv-kort i datorer.

Från 1 januari 2007 är lagen ändrad till att definiera en tv-mottagare teknikneutralt. I teorin betyder det att allt med en bildskärm kopplad till en kommunikationsutrustning är licenspliktiga. Samtliga datorer som kan kopplas till Internet, handdatorer, 3G-telefoner och i vissa fall, även moderna tv-spel, är utrustning som kan ta emot material från SVT. För företag, med kanske tusentals enheter, betyder det en merkostnad på 2 000 kronor per varje påbörjat tiotal enheter och år.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons