Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta dalta med toppcheferna

Hur är det möjligt att Sandvikens kommun anställer en ny kommundirektör som ”i botten har en tjänst som kvalificerad handläggare”
(Arbetarbladet 4 juli)?

Annons

I ekonomiska kristider, då vi har nedskärningar inom förskola, skola och äldreomsorg, är det tydligen helt okej att spendera pengar på höga toppchefer. På annat sätt kan jag inte tolka det faktum att den nya kommundirektören har en tjänst som kommundirektör och en tjänst som kvalificerad handläggare. Om den nye kommundirektören inte vill/får arbeta kvar på sin post får hon väl som de flesta andra söka sig en annan tjänst i kommunen, eller tacka för sig och gå.

Den otrygghet i anställningen som detta innebär kompenseras av en oförtjänt hög lön.

Jag reagerar kraftigt eftersom detta tydligen är satt i system. Vi har två avgående chefer i kommunen, kommundirektör och skolchef, som nu kommer att få andra arbetsuppgifter. Kommundirektören ska förbereda en yrkeshögskola och utreda andra tekniskt inriktade utbildningar och skolchefen ska fungera som expert på anpassning av lokaler.

Detta är enligt min mening arbetsuppgifter som någon annan i organisationen hade kunnat göra. Så fungerar det för oss ”på golvet”. Vi får ständigt nya arbetsuppgifter. Då måste vi prioritera. Det hade säkert fungerat i kommunledningen också. Det behövs inte två tjänster med extremt högavlönade personer för att genomföra det.

Sandvikens kommun tycker tydligen att man har råd att skapa två nya tjänster så att dessa personer har något att göra fram till pensioneringen.

Detta sker alltså samtidigt som...

4 vi ”på golvet” får en större arbetsbelastning med risk för ökad stress och ohälsa

4 elever och barn riskerar att inte få den hjälp och det stöd de har rätt till enligt lagen

4 äldre människor riskerar att inte få den vård och omsorg de har rätt till.

Om jag som fritidspedagog skulle tycka att mina nuvarande arbetsuppgifter känns för betungande, om jag skulle be att få andra arbetsuppgifter för att orka arbeta till pensioneringen, då skulle jag med all säkerhet få veta att alternativet för mig är att gå ner i tid eller att sluta arbeta. Så orättvist tror jag tyvärr att det är.

Min tolkning av kommunledningens agerande är att de stryker toppchefer medhårs samtidigt som de inte bryr sig särskilt mycket om fotfolket.

Hur är detta möjligt? Jag förväntar mig svar från någon ansvarig politiker.

Fritidspedagog, anställd och boende i Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons