Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå för ett upplyst samhälle, Hofors!

Annons

Myndigheter och tjänstemän i Hofors. Våga stå för ett upplyst samhälle som inte faller undan för vidskepelse.

Socialstyrelsen har tolkat lagen om religionsfrihet fel. Därför hoppas jag att ni myndigheter och tjänstemän i Hofors vågar stå för ett upplyst samhälle som inte faller undan för vidskepelse.

Det är inte att kränka religionsfriheten att inte ställa upp på vilka krav som helst från olika religioner och religionsutövare. Detta innebär en passiv hållning och inte en aktiv sådan och kan därför inte vara kränkande. Att inte gå med på att servera halalkött är på intet vis kränkande. Religionsfriheten medger den enskilde att i stort sett ha vilken tro som helst. Där- emot kan inte religionsfrihet innebära att man som i detta fall sanktionerar behandling av djur som strider mot djurskyddet. Det påstås att djuren inte lider eftersom det krävs bedövning innan halsen skärs av. Den som sett hur djurets huvud med mera tvingas i en särskild ställning före halsavskärningen inser att denna slaktmetod är ytterst plågsam. Ska också till exempel en företagare tvingas godkänna att en person av viss tro flera gånger under arbetstid lägger sig, vänd mot Mecka för att be? Det finns sålunda en mängd andra riter som skulle kunna krävas om vi tvingas följa följa religionsfrihetslagen in absurdum. Vi har också ett flertal bevis på att icke godkänd halalslakt sker i stor omfattning.

I Sandviken hade man modet att säga nej till enkönade bad. Detta var helt riktigt, i annat fall skulle det varit ett jämställdhetsbrott.

Vi är många som inte vill vara med om införandet av seder och bruk som såväl kränker och motarbetar det humana och civiliserade samhälle vi gemensamt byggt upp och strävar mot. Vi vill inte ha tillbaka sådana omänskliga och samhälleliga avarter som modiga kvinnor och män stridit i hundratals är för att göra vårt samhälle mänskligt och empatiskt.

För den skull är vi varken rasister eller främlingsfienliga. Många av oss har en positiv syn på invandring och i många fall arbetar vi för att våra invandrare ska få ett bra liv i Sverige.

Endast den som vågar se och konfrontera det dåliga liksom det goda kan sägas vara en god samhällsmedborgare och demokrat.

Salongsradikalen och populisten säger aldrig sanningen vilket gör att problemen bara tornar upp sig och aldrig kommer upp till ytan och ges möjlighet att lösas.

Olle Ljungbeck, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons