Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ upp för skogen, kyrkopolitiker

Annons

I morgon är det dags för kyrkoval i hela Sverige. Vi uppmanar er som ställer upp till val till stiftsfullmäktige att bli kandidater för skogens biologiska mångfald.

Enligt en studie som vi i Naturskyddsföreningen har gjort så äger Svenska kyrkans stift närmare 400 000 hektar skog. Uppsala stift, som omfattar Uppsala och Gävleborgs län, äger 41 000 hektar. Det gör stiftet till en av regionens stora skogsägare. Uppsala stift tjänade 2008 31 miljoner kronor på skogen. Detta gör det desto mer angeläget att inkomsterna från skogen är etiskt försvarbara.

Vi hoppas att den bibliska förvaltarskapstanken kommer i första rummet när det gäller kyrkans mark.

Utifrån dagens ekologiska kunskap skulle det kunna innebära en rad olika åtaganden, bland annat att man aktivt bidrar till att öka den biologiska mångfalden genom naturvårdande skötselåtgärder, att de skyddsvärda skogarna görs kända och avsätts för naturvård och att kemiska bekämpningsmedel, skogsgödsling, dikning och exotiska trädslag utesluts.

Vi tror att kyrkan har det evighetsperspektiv som krävs för att planera för hållbart förvaltande. Om Svenska kyrkan planerar att finnas kvar i tusen år till, så finns det inget att vinna på att jaga efter kortsiktiga vinster. Kyrkan kan bli först med att, i stor skala, ställa om till ett uthålligt mångbrukande av skogen utan kalhyggesberoende. Detta innebär en vidgad syn på skogsbruk där sätten att tjäna pengar är fler än avverkning. Det kan bland annat handla om en utvecklad besöksnäring med ett rikt skogslandskap som basresurs.

Ett hållbart skogsbruk är möjligt, men det är bråttom – större delen av vår skog är redan förvandlad till trädplantage där stora delar av dess ursprungliga naturvärden och skönhet gått förlorade.

Svenska kyrkan är en unik aktör genom sin närvaro överallt i landet.

Genom att visa vägen till ett långsiktigt hållbart förvaltande kan kyrkan bidra till att fler ställer om från dagens kortsiktighet till ett skogsbruk som är hållbart i ett evighetsperspektiv.

I kyrkovalet behöver vi kandidater som står upp för skogen. Folkvalda som talar för en kyrklig vision om hållbart brukande och sköna landskap där både kyrka, människor och natur kan verka i minst 1 000 år till. Kyrkopolitiker för skogen: var är ni?

Per-Olof Erickson, ordförande, Naturskyddsföreningen, Gävleborgs län

Marianne Kahn, ordförande, Naturskyddsföreningen, Uppsala län

Mirjam Lööf Green, samordnare, Naturskyddsföreningens skyddsnätverk

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons