Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT bör be om ursäkt

/

I helgen sände SVT första deltävlingen i Melodifestivalen. Programmet har bra tittarsiffror och är populärt hos såväl vuxna som barn.

Annons

Mitt under showen nedlåter sig plötsligt programledaren Petra Mede till en plump och diskriminerande kommentar. Den kom efter att artisten Emilia sa att hennes idol var den framgångsrika amerikanska jazzsångerskan Ella Fitzgerald.

Ella avled 1996 och hade som följd av diabetes blivit blind och tvingats amputera bägge benen. När Emilia berättar om sin idol avlossar Petra Mede nedlåtande att Fitzgerald var både tjock och hade diabetes. Naturligtvis var det inget lämpligt uttalande. För barnen i tv-publiken, speciellt de med övervikt eller diabetes, gav det naturligtvis upphov till frågor. Bakom övervikt finns många orsaker som individen själv inte alltid kan påverka och diabetes är en kronisk sjukdom som kan drabba i stort sett vem som helst.

Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans ber i Svenska Dagbladet 11 februari om ursäkt och menade att skämtet skulle prisa Fitzgerald. Hur någon kan hedras av att hånas framgår inte.

Skämtskrivaren själv har emellertid insett hur korkad han varit. Han har ringt upp en av de upprörda föräldrarna till barn med diabetes, som tittade på programmet, och bett om ursäkt å sina och Petra Medes vägnar.

Detta är naturligtvis lovvärt. Men från Svenska Diabetesförbundets sida utgår vi från att SVT agerar vid nästa deltävling som hålls i Skellefteå.

Det är på sin plats att en ursäkt framförs till alla tittare och att SVT framöver höjer nivån på skämten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons