Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syftet är att hjälpa arbetslösa

Annons

SVAR DIREKT

Sant! Prio 1 är ingen välgörenhet – det är hårt arbete med målet att få ett eget jobb!

Prio 1:s huvudsakliga affärsidé är att sysselsätta och coacha långtidsarbetslösa människor på deras väg mot ny anställning. Detta gör vi genom att driva en verklig verksamhet, med en struktur som tillgodoser alla våra deltagare. Syftet är inte att sälja varor i butik, syftet är att arbetslösa människor ska träna på att bland annat driva en secondhand-butik och ett kafé, sköta lager, logistik och transport samt träna kundkontakt och ”back office-arbete”.

Prio 1 är ett socialt företag. Det innebär bland annat att eventuellt överskott ska återinvesteras i verksamheten. Detta är också skrivet i företagets stadgar och är ett tydligt önskemål från Arbetsförmedlingen. Således finns det ingen vinst för Prio 1:s ägare att ta del av.

Inom ramen för socialt företagande är den så kallade ”undanträngningseffekten” tydligt uppmärksammad. Detta innebär i korthet att sociala företag inte direkt ska konkurrera med privata intressen, varför många verksamheter inte kan bedrivas inom ramen för fas 3. Second hand och bistånd är inte klassat som sådana områden.

Prio 1 finns i dag på fyra orter i Sverige. Vid samtliga verksamhetsorter kommer våra anställda från en längre tids arbetslöshet. Flera av våra handledare kommer från vår egen verksamhet. Under 2010 har cirka 14 procent av våra deltagare gått vidare i anställning, vilket kan jämföras med AF:s (uppskattade) siffror på 1–3 procent.

Debatten är väldigt viktig eftersom hanteringen av fas 3 inte är perfekt. Det finns många områden som är i behov av översyn. Tänk om våra deltagare skulle kunna gå starta eget-utbildningar eller få tillgång till praktik och studier inom ramen för fas 3?

Då skulle vi nog få se ännu fler av våra deltagare gå vidare mot anställning eller egen verksamhet!För mer information om Prio 1 och vår verksamhet – besök oss på www.prio1.se eller direkt i vår vardag på Skolgången 10 (Hemsta köpcentrum).

Johan Larsson, Prio 1

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons