Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta inte emot vaccinet i tystnad

Nu kommer massvaccineringen att ta fart i Sverige och alla har sina skäl att ta, eller inte ta, vaccinet.

Annons

För mig är det en fråga som det hållits väldigt tyst om som varit helt avgörande; Olja från rovfiskade hajar, ett av de mest utrotningshotade djuren i världen. Trots detta lyckas tillverkare och förespråkare helt mörka frågan om hajleverolja i vaccinet – en olja som lika väl skulle kunna utvinnas både vegetabiliskt och ekologiskt hållbart.

Nyligen sa FN för första gången ifrån på skarpen att hajbeståndet i världshaven är skrämmande lågt, och bland annat den ansedda amerikanska Vetenskapsakademien såväl som Greenpeace har bekräftat detta. För vissa arter är upp till 95 procent borta, och de flesta arter är rödlistade.

Den mänskliga rovdriften i våra hav har ju sedan länge forcerat gränsen för vad som är hållbart och algblomningar, utfiskning, döda havsbottnar och kubikmil (!) stora öar av plast och avfall i mitten av Atlanten är bara de omedelbara effekter vi ser. De långsiktiga resultaten kan vi bara ana, och de är långt mer katastrofala. Alla som tyst tar vaccinet ska veta om att de skickar signalen till myndigheter och världssamfund att detta övergrepp på naturen är okej. Se i stället till att samtalen om de utrotade hajarna lever i fikarummen, välj att balansera genom att inte äta marina djur under den månad du tar vaccinet eller skicka en extra slant till Greenpeace. Skicka sedan ett mejl till din politiker och tala om att detta är oacceptabelt. Gör vad som helst – men ta inte emot vaccinet i tystnad, bara för att hajarna och våra hav inte kan skrika.

Rickard Söderberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons