Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta upp kurdfrågan i EU

Kurderna är en 5 000 år gammal indoeuropeisk folkgrupp som är ättlingar till mederna. Under första världskriget lovades kurder självständighet men i stället drog stormakterna gränser utan hänsyn till folkgrupper. Kurdistan är nu delat mellan Turkiet, Iran, Irak, Syrien, Armenien och Azerbajdzjan och än i dag kämpar kurder för fria och nationella rättigheter och autonomi, men utsätts för brutalt och omänskligt förtryck.

Annons

21 mars är det den kurdiska nyårs- och national dagen. Newroz för kurder är inte bara en vanlig nyårsdag utan en symbol för kamp mot diskriminering, orättvisa och nationella rättigheter. Därför har kurder alltid blivit utsatta för brutal behandling under newroz-firandet.

Mins ni Halabja? 16 mars 1988 medan Halabja-folket förberedde sig för att välkomna Newroz och våren, planerade dåvarande Saddamregimen det värsta massmordet i modern tid då flygplanen dök upp och hänsynslös gasade stadens förvarslösa invånare. Under de första timmarna dog mer än 5 000 människor och 10 000 skadades. Allt dog, livet, växter och djur. Ingen undkom senapsgasbomberna.

De skyldiga sitter bakom lås och bom i väntan på att rättvisa skipas. Saddam är borta men det tar lång tid för ”avsaddamisering” av ett land som styrdes i mer än 30 år med brutalitet. Vi påminner oss denna svarta dag för att detta inte ska hända igen, varken i Kurdistan eller i något annat hörn av världen.

12 mars 2004 under en fotbollsmatch, uppstod oroligheter i staden Qamishlo . Arabiska nationalister med polisen på sin sida, som redan hade för berett sig, attackerade det kurdiska laget, 45–50 människor dödades och cirka 200 skadades med stenar och polisens kulor.

Mer än två miljoner kurder bor i Syrien men saknar grundläggande rättigheter och behandlas varken som kurder eller araber utan snarare som rättslösa flyktingar. På 1960-talet fråntogs 150 000 kurder sitt medborgarskap. I dag är det uppemot 300 000 människor som tillhör denna grupp av statslösa. Dessa människor kan varken jobba, äga tillgångar, rösta, ingå lagligt äktenskap, lämna eller återvända till Syrien, få tillgång till vård eller ta en examen

Sverige och EU bör uppmärksamma kurder.

Det är av stor vikt att Sverige och EU ökar kunskapen om kurdernas situation i Syrien och höjer sina röster mot Bashar Al-Assads regim. Om inte omvärlden agerar kommer det kurdiska samhället att fortsätta brytas ned socialt, ekonomiskt och politiskt.

Allt vår kamp gäller är nationella fri- och rättigheter. För en långvarig fred i Mellanöstern bör kurdfrågan tas upp på en internationell konferens enligt FN:s stadgar.

Vi uppmanar den svenska staten, politiker och politiska partier att ta initiativet och ta upp kurd- frågan i EU genom en internationell konferens liksom Kosovo, Palestina, Bosnien etcetera. Länge leve freden!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons