Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tippa inte ditt trädgårds- avfall i närmaste dunge

Annons

Skogsdungar och grönområden i Gävle kommun naggas ständigt i kanten. Träd försvinner i bostadsområden och gröna ytor tas i anspråk vid planering av nya bostäder. Aktuella exempel är den olagliga nedsågningen av tallarna i Sätra och kommunens idé om nya hus i ett vackert grönområde strax norr om Vallbacksgården på Söder.

Dessutom pågår sedan lång tid en ständig utarmning av den biologiska mångfalden i skogsdungar runt villaområdena. Särskilt på höstarna körs mängder av trädgårdsavfall i skottkärror från villatomterna och tippas av i närmaste dunge. Det är inte ovanligt att se detta avfall inte ens placerat inne i skogsdungen utan bara på andra sidan tomtgränsen mot skogsdungen.

Tanken är väl att naturen ska ta hand om avfallet men problemet är att kvistar, grenar och tjocka lager av löv och gräs tar mycket lång tid att brytas ned.

Dessutom blir marken övergödd av allt detta döda material vilket innebär att den naturliga växtligheten med till exempel vitsippor, blåsippor, skogsstjärnor, ekorrbär och harsyra försvinner. Den växt som tar överhand i sådana områden är den i trädgårdar besvärliga kirskålen och andra näringskrävande ogräs som kommer med avfallet från trädgårdarna.

Trädgårdsavfall på annans mark betraktas enligt miljöbalken som nedskräpning och är straffbart. Om inte villaägarna ser detta som nedskräpning gör i alla fall många naturvänner det. Vi saknar förlusten av den biologiska mångfalden och vill njuta av skogsdungarnas många vackra blommor när vi rör oss genom stadens olika delar.

Vi ser det även som viktigt att barnen som växer upp i staden får möjlighet att lära känna vilda växter och djur i sin närhet. Barn leker gärna i skogen hemmavid.

Deras lekar blir intressantare med en rik biologisk mångfald. Denna tidiga kontakt med växter och djur kan skapa ett ökat intresse för naturen och för samhällets hållbara utveckling.

Gästrike Återvinnare måste mera aktivt informera villaägarna om det olämpliga och olagliga i att placera trädgårdsavfallet i naturen och påminna om att skattebetalarna faktiskt ekonomiskt skapat centralkomposten i Forsbacka.

Trädgårdsavfall ska köras till återvinningsstationen för vidare transport till Forsbacka eller till egen kompost på tomten och ingen annanstans!

Per-Olof Erickson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons